Det er uanset hvad en udfordring, der skal håndteres, mener Dansk Byplanlaboratorium, der derfor har givet et bud på udviklingen med debatoplægget “Giv fingerplanen en hånd,” hvori de skitserer 5 alternative fremtidsbilleder med fokus på, hvordan man kan bygge videre på Fingerplanens principper.
– Det er fortsat vigtigt, at vi bygger boliger og erhverv tæt ved offentlig transport, for det betyder, at pendlerne vælger den kollektive transport fremfor at tage bilen. Den er er helt afgørende for at begrænse trængslen og for at varetransporter og håndværkere ikke spilder tiden i trafikken, siger Jes Møller.
Han er formand for Dansk Byplanlaboratorium, og ser frem til debatten om regeringens planer for hovedstadsområdet.
Efter Byplanlaboratoriets opfattelse bør bæredygtigheden vægtes højt, når det gælder transport og forbrug af nyt areal til byggeri. Den nuværende opdeling af Hovedstaden i “dyre” og “billige” områder bør modvirkes ved mere blandet boligbyggeri. Og endelig er det vigtigt, at planlægningen med konkrete prioriteringer af byvækstens placering inden for Fingerplanens rammer sender nogle klare signaler til erhvervslivet og investorerne. Det vil være i alles interesse.