Femern A/S står fast

Femern A/S holder fast i, at det ud fra en samfundsøkonomisk betragtning stadig er en gevinst at etablere den faste forbindelse.
Transportministeriet regner med, at de rejsende foretrækker kortere rejsetid frem for billigere færgebilletter. Foto: Colourbox.
Transportministeriet regner med, at de rejsende foretrækker kortere rejsetid frem for billigere færgebilletter. Foto: Colourbox.

Afviser argumenter

  • Diwecon fremfører fire argumenter mod de af Femern A/S anvendte tidsværdier:
  • 1. At tidsværdierne i den samfundsøkonomiske analyse adskiller sig fra de tidsværdier, der er anvendt i trafikmodellen til at beregne ændringen i trafikanternes adfærd.
  • 2. At tidsværdierne i den samfundsøkonomiske analyse er baseret på danske tidsværdier, mens mange af de rejsende er tyskere og svenskere.
  • 3. At tidsværdierne ikke er justeret for præferencer for tunnelangst, glæde ved at tage færgen, etc.
  • 4. At tidsværdierne svinger fra land til land, og at der skal derfor laves specifikke undersøgelser af de rejsendes tidsværdier.
  • Men ingen af disse argumenter giver anledning til at ændre beregningsmetoden for Femern A/S.

Politikerne i Folketingets Transportudvalg udsættes for noget, der kunne ligne et tæppebombardement med kritik af den samfundsøkonomiske analyse af en fast Femern-forbindelse.

Senest af Scandlines, der har bedt det tyske konsulentfirma Diwecon om at foretage en kritisk gennemgang af den samfundsøkonomiske analyse fra Incentive, som Femern A/S har benyttet som beslutningsgrundlag. Det har sendt Femern A/S på overarbejde for at udarbejde svar på den rejste kritik, der fordeler sig på en lang række scenarier.

Dansk praksis

– Kritikken fra Diwecon giver ikke anledning til at ændre på den samfundsøkonomiske analyse. Det skyldes blandt andet, at en række af kritikpunkterne lader til at basere sig på, at Diwecon tilsyneladende ikke kender til den danske praksis og det danske metodegrundlag for at udarbejde samfundsøkonomiske analyser. En række af kritikpunkterne forekommer desuden at have karakter af partsindlæg, forklarer Femern A/S, der understreger, at det ud fra en samfundsøkonomisk betragtning stadig er en gevinst at etablere den faste forbindelse, men at afkastet naturligvis er lidt lavere, når man indregner de nye, højere anlægsomkostninger.

Ikke realistisk

Femern A/S afviser blandt andet, at det er realistisk at opretholde en færgedrift på niveau med den eksisterende, efter at den faste forbindelse er åbnet – selv om billetterne på færgerne skulle være 10 procent lavere end for tunnelen:

– Femern A/S har fået gennemført trafikmodelberegninger af de tyske konsulenthuse Intraplan og BVU, der viser, at der ikke er trafikalt grundlag for et sådant koncept. Erfaringerne fra Storebæltsbroen og Øresundsbroen indikerer i øvrigt, at det ikke er muligt at opretholde en konkurrerende, parallel færgeforbindelse, oplyser Femern A/S.

Det understreges, at kortere rejsetid er “den helt centrale gevinst ved at bygge Femern Bælt-forbindelsen” . Og Transportministeriet har opgjort, at en times sparet rejsetid i 2015 er cirka 85 kroner værd for fritidsrejsende.

Relateret indhold