Fem forskningsforslag fra byggeriet

Byggeerhvervet har via innovationsnetværket InnoByg udarbejdet fem forslag til forskningsområder, der bør indgå i Forskningsministeriets Forsk 2025 katalog.
Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Danmarks nationale formue er for mere end 80 procents vedkommende bundet i bygninger og anlæg. Der er derfor god grund til at interessere sig for byggeri og infrastruktur som forskningsobjekt, da der er potentiale for markante effekter både for samfundet og for branchen.

Det forklarer Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri og formand for styregruppen i InnoByg, i en pressemeddelelse. Han fortæller videre:

– Byggeri og infrastruktur skaber de fysiske rammer, som alle danskere bruger hver eneste dag. Det drejer sig om bygninger, veje og broer. Alt det som gør, at danskerne har tag over hovedet, vand i hanen og el i stikkontakten, at de kan tage bilen eller toget på job – eller komme ud i det fri. Men også at erhvervslivet har ordentlige rammer, så de kan drive deres forretning effektivt og dermed skabe vækst i hele Danmark.

Stor betydning

Byggeri og infrastruktur har stor betydning for samfundsøkonomien og Danmarks energi- og miljømål, idet der for eksempel er bundet 5.000 milliarder kroner i mursten, beton og asfalt, at der findes 75.000 km veje, at 40 procent af al energi går til bygninger, og 30 procent af alt affald kommer fra byggeindustrien.

– Det betyder, at der er god grund til at blive klogere på, hvordan vi får mere for de penge, der investeres i bygninger og infrastruktur, hvordan vi sikrer værdien af de investeringer, der er bundet i bygninger og infrastruktur samt viden om at reducere energiforbruget og mindske affaldsmængderne og ressourceforbruget, forklarer Michael H. Nielsen.

De fem områder

Byggeerhvervet foreslår derfor, at Forsk 2025 kommer til at indeholde følgende fem indsatsområder:

Cirkulær ressourceeffektivitet i byggebranchen

Værdiskabelse i byggeriet gennem industrialisering 4.0

Energieffektive bygninger som en del af energisystemet

Infrastruktur til effektiv transport

Sundhed og trivsel i fremtidens bygninger

Solidt bud

De fem forslag til forskningsområder fra byggeerhvervet skal nu indgå i den prioriteringsproces, som Forskningsministeriet står for, hvor de mest perspektivrige forskningsområder skal identificeres.

Dansk Byggeri glæder sig over, at byggeerhvervet formår at præsentere et samlet og fælles indspil med opbakning fra både erhvervsorganisationer og vidensinstitutioner.

– Det betyder, at vi står med et stærkt og solidt bud, der er handlet bredt af, som alt andet lige gør, at vores indspil må stå stærkt. Der er enighed om at styrke såvel forskning som innovation i byggeriet som en væsentlig vej til styrket produktivitet og til for eksempel at styrke erhvervets muligheder på de globale markeder, siger Michael H. Nielsen.

Relateret indhold