Erhvervsbygninger i forfald

Kontorer, butikker og fabrikker er de sidste seks år faldet 63 milliarder kroner i værdi, viser nye tal. Det rammer virksomhedernes konkurrenceevne og svarer til, at de kører rundt i en gammel bil, mener Dansk Byggeri
Ifølge chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, er det skidt for det danske erhvervsliv, hvis erhvervsbygningerne er utidssvarende. Foto: Ricky John Molloy.
Ifølge chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, er det skidt for det danske erhvervsliv, hvis erhvervsbygningerne er utidssvarende. Foto: Ricky John Molloy.

Det står skidt til med tilstanden på de danske erhvervsbygninger. Ifølge nye tal fra Dansk Byggeri og Danmarks Statistik er det nemlig så som så med vedligeholdet, hvilket går ud over værdien. Siden 2009 har erhvervslivet således sparet på fornyelsen af bygningerne, og det er ifølge Dansk Byggeri alarmerende.

De fortæller, at det samlede værditab på de private erhvervsbygninger over de seneste seks år er 63 milliarder kroner større end det beløb, som virksomhederne har investeret i nybyggeri og hovedreparationer. Det svarer til cirka det dobbelte af prisen på Storebæltsforbindelsen.

Det svarer til at køre rundt i en gammel bil. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med, men du bliver hele tiden overhalet af nyere modeller.

Finn Bo Frandsen{break}Chefanalytiker i Dansk Byggeri

Bliver overhalet

– Under finanskrisen, hvor beskæftigelsen faldt, og der kom mange flere tomme bygninger, har mange virksomheder udskudt udbygning og vedligeholdelse af deres bygninger. Behovet for at sætte i stand og udvide blev simpelthen mindre. Men det har den konsekvens, at de fysiske rammer for arbejdspladserne i den private sektor bliver mindre og mindre værd, for hver dag der går, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen, og fortsætter:

– Det svarer til at køre rundt i en gammel bil. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med, men du bliver hele tiden overhalet af nyere modeller, der har bedre acceleration, forurener mindre og kører længere på literen. Den gamle bil sakker simpelthen bagud på tempo og økonomi, og det er den samme udfordring vi står overfor, når vi ikke vedligeholder og udbygger vores erhvervsbygninger.

Krisetegn

Det har ifølge Dansk Byggeri konsekvenser, når de danske virksomheder ikke tør investere.

– For så vil de fysiske rammer på de danske arbejdspladser blive mere og mere utidssvarende, og det kan hæmme konkurrenceevnen over for de moderne virksomheder i udlandet. Og selvom der er positive tegn i økonomien, mener jeg, at der stadig er tale om krisetegn, når de private erhvervsbygninger taber værdi. For hvis de private virksomheder skal kunne køre lige så stærkt som de udenlandske, så kræver det altså både et godt karosseri og en ny motor, siger Finn Bo Frandsen.

Relateret indhold