EL: Byg 10.000 boliger til flygtninge og fattige

Kommunerne forventer i år at skulle finde boliger til 17.000 flygtninge.
Enhedslisten foreslår statslig støtte til opførelsen af 10.000 nye almene boliger med lav husleje. Foto: Colourbox.
Enhedslisten foreslår statslig støtte til opførelsen af 10.000 nye almene boliger med lav husleje. Foto: Colourbox.

Enhedslistens forslag

  • – Kommunerne skal have mulighed for at anvise flygtninge og udsatte grupper til boliger i det private udlejningsbyggeri på samme måde, som det er tilfældet med det almene byggeri.
  • – Ejere, som ønsker at ombygge ejerboligen, så der kan laves en permanent bolig til en flygtning, skal kunne få støtte hertil.
  • – Flere flygtninge skal kunne komme på højskole. Enhedslisten foreslår at øge støtten til højskolerne efter en norsk model, hvor der gives 5000 kr. pr. elev pr. måned i støtte til højskolerne målrettet danskundervisning.
  • – Folketinget skal rulle kontanthjælpsloft og integrationsydelse tilbage.
  • – Boligplanen skal finansieres af indførelse af progression på arveafgiften, så der kommer en ekstra afgift på 15 procent på store arveværdier over 750.000 kroner. Det vil give en indtægt på 2,3 milliarder kroner og 1,75 milliarder kroner efter ?tilbageløb?.

Regeringen har genindført integrationsydelse og kontanthjælpsloft, og det har ifølge Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen øget presset markant på det stadigt mindre antal betalelige lejeboliger.

Derfor vil Enhedslisten i et nyt boligudspil sikre statslig støtte til at bygge 10.000 nye almene boliger med lav husleje, der skal finansieres ved indførelse af en højere arveafgift:

– Kommunerne vil få meget svært ved at finde nok billige boliger til de mange, der nu bliver nedsat i ydelser på grund af kontanthjælpsloftet. Når der samtidig kommer mange flygtninge, så skaber man en farlig situation, hvor der er alt for mange mennesker om alt for få boliger. Udsatte grupper bliver spillet ud mod hinanden, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Støtter kommunerne

Enhedslisten står ikke overraskende bag kommunernes krav om, at staten skal hjælpe med at løse boligproblemet.

– Kommunerne kan jo ikke selv gøre noget ved, at regeringens politik øger behovet for billige boliger, ligesom landets borgmestre jo altså ikke har indflydelse på antallet af flygtninge, der kommer til Danmark. Staten må hjælpe med at få opført flere billige almene boliger, og vi må tænke kreativt og give støtte til højskoleophold og til, at private kan ombygge til udleje. Men vi kommer ikke udenom, at der er grænser for, hvor mange billige boliger, vi kan stampe op af jorden. Derfor må vi også kigge på ydelserne, for ellers bliver resultatet flere hjemløse og alles kamp mod alle om for få boliger, som er til at betale, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

KL har anslået, at der er behov for 7.000-10.000 almene boliger til at løse de aktuelle udfordringer. Udgiften for staten til finansiering af kommunal grundkapital skønnes til knap 1.300 millioner kroner i 2016.

Relateret indhold