Kravet om byggeskadeforsikring kan give udslag i uforholdsmæssigt store udgifter for en bygherre, der selv udfører en stor del af arbejdet ved en ombygning af tidligere forretningslokaler til boliger.
Det viser en henvendelse fra Vagn Guldborg til Venstres folketingsmedlem Louise Schack Elholm. Vagn Guldborg har en ejendom med tre lejligheder og ét forretningslokale i Stenlille på Sjælland. Han vil ombygge forretningen til en ny lejlighed på 70 kvadratmeter, og kommunen har oplyst, at han kan opnå de fornødne tilladelser til ombygningen.
– Men for at få en byggetilladelse skal jeg tegne en byggeskadeforsikring. Jeg udfører langt det meste arbejde selv, på nær de autoriserede arbejder som el- og vvs-arbejdet. Hele ombygningen kommer til at koste omkring 350.000 kroner. Mit eget arbejde vil cirka udgøre de 300.000 kroner, forklarer Vagn Guldborg.
Opgiver
Men som Byggeloven er i dag, skal han tegne en byggeskadeforsikring, der vil koste 25.000 – 30.000 kroner. Byggeskadeforsikringen dækker ikke hans eget arbejde. Dermed skal han tegne en forsikring til måske 30.000 kroner, der alene dækker arbejde udført for cirka 50.000 kroner:
– VVS og el har i forvejen en autoriseret ordning med forsikring, hvis de udføre dårligt arbejde. Jeg har talt med flere af de selskaber, der udbyder byggeskadeforsikringer, og de siger sammenstemmende, at de får mange henvendelser om dette problem. Derfor er der mange, som opgiver at ændre disse butikker til beboelser i de mindre byer. Det samme overvejer jeg også, når man skal betale cirka ti procent af den samlede byggesum til en forsikring, der alligevel ikke dækker noget, forklarer Vagn Guldborg.
Proforma indflytning
Han foreslår, at der i Byggeloven tilføjes bestemmelserne om en minimumsgrænse på udgiften til ombygningen af et forretningslokale til en beboelse, når ombygningsarbejdet hovedsageligt udføres af ejer.
– Hvis ejendommen sælges indenfor fem til ti år, skal der efterfølgende tegnes en Byggeskadeforsikring inden salget. Hvis det bliver gennemført tror jeg, endnu flere udlejere vil være med til at pynte på de mange kedelige bybilleder med tomme forretninger, der ikke kan udlejes. Man kunne måske også undgå at nogle udlejere fik den tanke “proforma” selv at flytte ind i den nye lejlighed midlertidigt for at udgå den kostbare forsikring, slutter Vagn Guldborg.