Bygherreprisen hædrer en bygherre som i et eller flere byggeprojekter har udvist en særdeles god og professionel bygherreindsats, værdig til efterfølgelse.
Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Bygherreforeningen, og i år har knap 20 kandidater dystet om at modtage den fornemme pris.
De tre udvalgte finalister, der gik hele vejen til finalen var Byggeri København (Københavns Kommune), den aarhusianske byudvikler Rune Kilden og så årets vinder, Danmarks Tekniske Universitet.
Sidstnævnte modtager prisen for at bruge byggeri som en strategisk driver til at skabe forskning, undervisning og læring i verdensklasse samt at understøtte innovation og udvikling i byggeriet.
DTU excellerer
I begrundelsen skriver Boligfonden Kuben blandt andet, at DTU vinder Bygherreprisen 2020 for en samlet campusudvikling under titlen “Transforming DTU”.
Det er en bygherreindsats som løbende er blevet udviklet og kvalificeret, og som i dag er et afgørende element i forhold til at skabe et konkurrencedygtigt universitetsmiljø, som tiltrækker de bedste studerende, forskere og ansatte fra hele verden. Siden 2010 er der investeret mere end seks milliarder kroner i nybyggeri, infrastrukturudvikling og renoveringsprojekter.
Den omfattende strategiske campusplan, som rækker frem mod 2050, integrerer samtidig bæredygtighed, både på bygningsniveau og som bydel og har fokus på at skabe et inviterende campusmiljø både for brugere og lokalområdet. Desuden har DTU imponeret juryen med sit digitale fokus.
310 i top
Det flotte arbejde kan især ses i opførelsen af Bygning 310, der er opført som et 100 procent digitalt byggeri samt flere nye bygninger, der kobler undervisnings-, studie- og forskningsmiljøer.
Desuden er det værd at fremhæve den nye bygning til DTU Skylab, der skaber rammerne for et spændende iværksættermiljø på DTU, lyder det videre fra bedømmelseskomitéens formand, og administrerende direktør i Lejerbo, Palle Adamsen.
– DTU viser med sin stærke og kompetente bygherreorganisation, hvordan man kan præge sit byggeri og derigennem levere gode fysiske rammer, som kan styrke hele organisationens værdiskabelse. Universitetet skal i den forbindelse særligt roses for et flot og inspirerende digitalt fokus, som bidrager til nyskabende samarbejde i byggeprojekterne samt et udpræget bæredygtigt aftryk i det færdige byggeri, siger han.
Stor stolthed hos årets vinder
Der var stor glæde på kontoret i DTU’s bygning 409 da campusdirektøren Jacob Steen Møller og bygherrechef Claus Møller Rasmussen fik overrakt Bygherreprisen 2020.
De to vindere fik samlet kollegaer fra kontoret omkring sig, og pointerede at prisen går til hele kontoret, og at der står mange dygtige mennesker bag DTU’s spændende udvikling og ambitiøse campusplan. Jacob Steen Møller er stolt over at modtage prisen, og fortæller:
– Det er en stor ære at modtage Bygherreprisen. Siden 2010 har vi arbejdet målrettet for at integrere projektudvikling og drift med henblik på at opnå bedst mulig totaløkonomi, bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet i projekterne. De seneste år har vi fokuseret særligt på nye digitalt understøttede samarbejdsformer i byggerierne, som senest med bygning 310 har vist sin store styrke. Vi vil bruge Bygherreprisen som inspiration til endnu mere værdiskabende samarbejde med byggebranchens aktører, forklarer han blandt andet. Bygherreprisen hylder de aktører, som sætter byggeriet i gang og som navigerer mellem de udførende, brugerne og beslutningstagerne.