DF: Ja til kædeansvar i begrænset form

Partiets arbejdsmarkedsordfører kalder det et nødvendigt værn mod social dumping. Socialdemokratiet afviser forslaget.
Dansk Folkeparti er klar til at indføre kædeansvar i en eller anden form i Danmark. Foto: Colourbox.
Dansk Folkeparti er klar til at indføre kædeansvar i en eller anden form i Danmark. Foto: Colourbox.

Dansk Folkeparti tilslutter sig nu kredsen af partier, der går ind for at indføre kædeansvar – omend i en begrænset form og kun for “professionelle arbejdsgivere”.

Partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, henviser til, at de officielle tal viser, at der sidste år var over 80.000 østeuropæiske arbejdere i Danmark, og at tallet dermed er dobbelt så stort allerede i 2013, som man gættede på, det ville være om 16 år. Samtidig peger han på, at der også befinder sig et stort antal illegale østarbejdere i landet.

– Problemet er, at vores sociale ordninger og fradragsregler i skattelovgivningen er et indirekte løntilskud, som gør det muligt for andre EU-arbejdere at arbejde for lønninger, som ingen, der bor i Danmark, kan leve for. Det betyder i praksis, at danske skatteborgere med deres skatter og afgifter hjælper byggevirksomheder med at hyre østeuropæiske ansatte, som kan udkonkurrere byggefirmaer med danske ansatte, siger Bent Bøgsted til Dagens Byggeri.

Stigende problemer

Han henviser blandt andet til Metroselskabet, der hyrede udenlandsk arbejdskraft til 64 kroner i timen og peger på, at EU’s åbne arbejdsmarked foregår mellem lande, hvor mindste lønningerne er meget langt fra hinanden:

– Det har skabt voldsomme problemer, hvor danske arbejdstagere udsættes for lønpres og social dumping, og gribes udenlandske virksomheder i ikke at overholde reglerne, er de pist væk og kan ikke retsforfølges, siger Bent Bøgsted.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører erkender, at “kædeansvar ikke er uden principielle problemer”. På den anden side understreger han også, at det danske arbejdsmarked siden østudvidelsen har oplevet stigende problemer med misbrug af billig østeuropæiske arbejdskraft:

– Det gælder i form af falske lønsedler, skuffeselskaber der ikke optræder i RUT-registeret, virksomheder der stikker af uden at betale skat, moms eller feriepenge – endsige bøder fra Arbejdsretten og Arbejdstilsynet, understreger Bent Bøgsted.

Erfaringer fra Aarhus

Han afviser, at kædeansvar holder små og mellemstore virksomheder fra at tage del i opgaver. Det sker med henvisning til erfaringer fra Aarhus, hvor en kommunal klausul med kædeansvar har bidraget til at bevare lokale arbejdspladser:

– Der er kædeansvar i en eller anden form 11 af de 28 EU-lande, og selvfølgelig kan vi så også have det i Danmark. Der er brug for kædeansvar begrænset til professionelle virksomheder – ikke for den borger, der måske får renoveret et badeværelse. Kædeansvaret skal gælde, hvis underentreprenøren ikke betaler overenskomstmæssig løn, snyder i skat eller forsvinder uden at betale bod efter faglig voldgift eller bøder fra Arbejdstilsynet.

Kender skurkene

Bent Bøgsted mener, at de professionelle entreprenører “kender byggebranchens skurke”, og derfor mener han, at kædeansvar vil skærpe opmærksomheden omkring, hvem man indgår kontrakter med:

– Erfaringerne viser desværre, at det ikke kan overlades til arbejdsmarkedets parter alene at bekæmpe omgåelse af spillereglerne på arbejdsmarkedet. Der må lovgivning til. Det handler i sidste ende om ret og rimelighed. Det danske arbejdsmarked skal ikke være et slaraffenland, hvor den bedste svindler kan levere de laveste priser og derfor løber med de mest lukrative ordrer. Entreprenører har et ansvar for dem, de får til at arbejde på byggepladserne, og det ansvar skal ikke baseres på jungleloven, slutter Bent Bøgsted.

Blår i øjnene

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet, Ole Christensen mener, at DF’s forslag er i strid med den danske model, hvor lønnen bestemmes af arbejdsmarkedets parter:

– Derfor er det op til dem at indføre et kædeansvar. Akkurat som de svenske parter gjorde for et par måneder siden. Hvis vi indfører kædeansvar ved lov, begår vi vold mod den danske model. Forslaget han ingen gang på jorden. Det er et slag i luften, siger Ole Christensen, der afviser, at der kan skabes flertal i Folketinget for et forslag om kædeansvar, siger Ole Christensen, der afviser, at indsatsen mod social dumping indtil videre har været en fiasko.

Var ikke med

Ole Christensen slår fast, at Socialdemokraterne i EU-Parlamentet har forhandlet nye regler, der skal ramme løndumpere, og at det endelige forslag giver alle lande mulighed for at indføre kædeansvar på den måde, de har lyst:

– Det var hårde forhandlinger. Morten Messerschmidt fra Dansk Folketparti var ikke til stede under forhandlingerne, og Morten Messerschmidt var end ikke til den endelige afstemning. Jeg mener stadig, at den danske model er løsningen, og derfor skal vi politikere sætte fornuftige rammer for fagbevægelsens kamp for ligebehandling på arbejdsmarkedet. Vi skal ikke blande os i lønspørgsmålet. Forslaget fra Dansk Folkeparti er populisme af værste skuffe. Venstre og De Konservative vil aldrig gå med til et kædeansvar, og derfor er det at stikke vælgerne blår i øjnene, slutter Ole Christensen.

Relateret indhold