Det er udfordrende at få kommuner og vandselskaber til at samarbejde

Fire ambitiøse projekter er udvalgt til at deltage i kampagnen Regn & Byer. De fire projekter skal udvikle det langsigtede samarbejde for at bane vejen til mere, bedre og billigere klimatilpasning.
Thyborøn er udfordret af vand fra alle sider. Regn fra oven, hav og fjord fra siden og stigende grundvand fra neden. Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand deltager i Regn & Byer for at få inspiration til at udvikle  samarbejdet, så de sammen med borgerne kan håndtere de store udfordringer, som byen står overfor. Foto: Lemvig Kommune.
Thyborøn er udfordret af vand fra alle sider. Regn fra oven, hav og fjord fra siden og stigende grundvand fra neden. Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand deltager i Regn & Byer for at få inspiration til at udvikle samarbejdet, så de sammen med borgerne kan håndtere de store udfordringer, som byen står overfor. Foto: Lemvig Kommune.

Ud af 20 ansøgere er Thyborøn, Tommerup, Roskilde og Odense udvalgt til at deltage i Regn & Byerkampagnen, der sætter fokus på samarbejder internt i kommunerne på tværs af forvaltninger, hvor klimatilpasning skal tænkes sammen med idræt, kultur, natur, planlægning og drift af vores byer. De fire byer deltager med hver deres konkrete projektområde, der er truet af oversvømmelse. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Byernes egentlige fokus er dog langt mere vidtgående. De fire vandselskaber og kommuner vil bruge de konkrete projekter som platform til at opbygge et langsigtet og strategisk samarbejde, der kan lede til flere fælles klimatilpasningsprojekter.

Krævende samarbejde

Erfaringerne fra eksisterende projekter viser, at potentialet i at samarbejde om klimatilpasning er stort. Det er populært sagt muligt at få mere for mindre, hvis kommune og vandselskab arbejder sammen, fordi de kan pulje investeringer. Erfaringerne viser dog også, at det ofte er krævende at få samarbejdet til at fungere. Der er behov for at opbygge et fælles vidensgrundlag, da kommuner og vandselskaber derved i fællesskab kan identificere de fælles projekter, der samfundsøkonomisk giver bedst mening.

– Klimatilpasningen af Danmark er ikke noget, vi bliver færdige med på få år. Det vil være et langt sejt træk, som vi må stå sammen om. Det interessante ved Regn & Byer er, at vi ikke alene får udviklet fire konkrete projekter, men tillige får viden om, hvordan vi får opbygget det nødvendige langsigtede samarbejde. For det er gennem samarbejde, at vi kan få identificeret og realiseret de klimatilpasningsprojekter, som beskytter os mod oversvømmelse, giver samfundsøkonomisk overskud, styrker naturen og skaber livskvalitet, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Katrine Rafn.

Et udviklingsforløb

De fire udvalgte projekter vil deltage i et udviklingsforløb, hvor de vil udvikle samarbejdsmodeller og formulere anbefalinger til andre kommuner og vandselskaber, som vil styrke deres langsigtede samarbejder. Derudover vil de fire projekter teste en opdateret udgave af Miljøstyrelsens samfundsøkonomiske beregningsværktøj ‘Plask’, som kommuner og vandselskaber kan bruge til i fællesskab at identificere de samfundsøkonomisk bedste løsninger.

Kampagnen Regn & Byer gennemføres frem til 2019 og er sat i gang af Realdania, Miljøstyrelsen, Danva, Forsikring & Pension samt KTC – foreningen af tekniske chefer i kommunerne. I samarbejde med en lang række samarbejdspartnere vil erfaringerne fra kampagnen blive videreformidlet til andre kommuner og vandselskaber.

Relateret indhold