Det danske erhvervsliv er optimistisk

Samlet set er det et optimistisk dansk erhvervsliv, der har taget hul på 2018, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en kommentar til Konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik
Illustration: Pixabay.
Illustration: Pixabay.

Der er fremgang stort set over hele linjen i erhvervslivet. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Både byggeriet og servicesektoren har positive forventninger til omsætning og beskæftigelse, mens industrien tager et lille dyk i målingen fra Danmarks Statistik. Det ændrer dog ikke på en bredt funderede fremgang i erhvervslivet, der lover godt for 2018, siger Bo Sandberg.

Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, så har den siden 2013 befundet sig på en opadgående formkurve. I de seneste par år især på grund af vækst i boligbyggeriet. Og i januar 2018 ligger nettotallet på 0.

– Byggeriets konjunkturbarometer har ellers været negativt lige siden januar 2008, så det må siges at være en mærkedag i dag, hvor nettotallet ligger på et rundt 0. Pilen ventes fortsat at pege opad, vurderer Bo Sandberg.

Mangel på arbejdskraft

Som en naturlig konsekvens af de senere års fremgang i byggeri og anlæg er mangel på arbejdskraft rykket op øverst på listen af udfordringer. I januar-målingen er der dog sket et lille fald – fra 28 til 25 procent – i andelen af byggevirksomheder, der begrænses i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft.

– Selvom barometret er korrigeret for normale sæsonudsving, kan det ikke afvises, at vinterperioden spiller ind. Til trods for flere år med milde vintre, er første kvartal traditionelt det mindst travle i bygge- og anlægsbranchen. Så der er ingen grund til at tro, at udfordringen med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft er ved at gå væk af sig selv. Den er kommet for at blive, men det er også en mere positiv udfordring, end hvis der ikke var nok at lave, siger Bo Sandberg.

Initiativer på vej

Tidligere roste Dansk Byggeri Region Hovedstadens indsats for at opkvalificere flere til byggeriet. Indsatsen “Vækstkritiske Kompetencer – Kompetent arbejdskraft til Greater Copenhagen” løber til 2020. Dansk Byggeri er en af partnerne i projektet.

– I vores medlemsvirksomheder er mangel på kvalificeret arbejdskraft ved at blive en af de største udfordringer i øjeblikket. Så jo mere rettidig omhu, vi kan udvise, og den her indsats et godt skridt, jo bedre er vi rustet, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden Mads Raaschou og fortsætter:

– Det her initiativ løser ikke de kommende års udfordringer, men jeg håber, at indsatsen kan give plads i byggeriet til de ledige danskere og udlændinge – faglærte som ufaglærte, der gerne vil arbejde i vores branche.

Derudover har regeringen også søsat en såkaldt teknologipagt, der skal trække flere unge til STEM-uddannelserne, som blandt andet omfatter uddannelser indenfor teknologi og IT.

Hvis målsætningen realiseres, indebærer det, at Danmark om 10 år står med cirka 10.000 flere med STEM-uddannelser end ellers – og det er oveni, hvad der er på vej som følge af de seneste års øgede optag på de videregående uddannelser.

Teknologipagten er en del af strategien for Danmarks digitale vækst, der præsenteres på tirsdag den 30. januar. Som led i strategien ønsker regeringen at afsætte 75 millioner kroner til Teknologipagten frem mod 2021.

Relateret indhold