Der er brug for mere seriøsitet omkring 3D-printet byggeri

Torsdag holdt Partnerskabet for 3D-printet Byggeri konference i samarbejde med Ingeniørforeningen IDA. Konferencen handlede om, hvor 3D-print er i byggeriet nu, og hvor det kan komme hen i fremtiden.
Pressefoto: Asger Dath, 3D Printhuset
Pressefoto: Asger Dath, 3D Printhuset

Torsdag morgen kunne Henrik Lund-Nielsen, Gips Recycling Danmark A/S, byde 200 gæster velkommen til konference i Ingeniørforeningens Mødecenter i København. 3D-print i byggeriet i nutid og fremtid var på programmet, og med en talerække på godt 15 mennesker fra organisationer, universiteter og virksomheder beskæftiget med 3D-print og automatisering, var der noget for de fleste.

Konferencen var delt op i fire temaer. Det første drejede sig om mulighederne for at automatisere byggeriet og de fordele, der var ved det.

– Der er fire grunde til, at 3D er interessant. For det første giver det en vis mængde af design-frihed. For det andet sørger automatisering for, at produktivitet, sikkerhed og præcision øges. Derudover giver det et mindre svind, og det gør genbrug af materialer muligt, siger Henrik Lund-Nielsen.

Udenlandsk succes

Især udlandet var repræsenterede i det næste modul, der handlede om muligheder. Det kinesiske firma Winsun var repræsenteret. De er verdensledere, når det kommer til at printe byggeelementer offsite, og har over 100, primært asiatiske, projekter i gang lige nu. Ifølge selskabets direktør, Mr. Ma, kan de printe seks-etagers huse på en uge med en etage om dagen, ligesom de har bygget en tre etagers villa på tre dage.

Også hollandske CyBe viste deres arbejde frem. Hos CyBe er profit i højsædet. Deres konkrete projekter drejer sig om byggeri, men også anlæg og infrastruktur er noget af det, de løser med 3D-printet beton.

Ved hjælp af 3D-print laver de mandehuller til kloaker, som holder længere end dem bygget af mursten, typisk fordi de skal have en speciel form, der gør det svært at lave det i beton. Det kan komme til at spare kommuner for mange penge i fremtiden.

Skuffende afbud

En af de centrale pointer fra Partnerskabet for 3D-printet Byggeri var, at der er brug for mere seriøsitet omkring 3D-printede byggerier. Imens selskaber som Winsun, CyBe og franske XtreeE kan fremvise konkrete projekter og resultater, glimrede det amerikanske start-up Cazza ved deres fravær.

Virksomheden har forsøgt at skaffe millioninvesteringer til at bygge 3D-printmaskiner og har bebudet, at de vil 3D-printe skyskrabere i løbet af de næste fem år. Det har også givet dem massiv medieomtale i store medier som Forbes og CNN.

Virksomheden har dog ikke bygget hverken robotter eller bygninger, og det fik en tydeligt irriteret Henrik Lund-Nielsen til at kritisere selskabet.

– Vi har brug for seriøse folk, der taler realistisk om 3D-byggeri og de udfordringer, der er, og ikke folk, som taler om 3D-printning som noget skabt af Gud, siger Henrik Lund-Nielsen.

Netop medieomtalen og det faktum, at de endnu ikke har vist noget frem, var det, der fik partnerskabet til at invitere dem til konferencen.

– Vi havde jo netop forberedt kritiske spørgsmål til dem, fordi de ikke har vist noget frem. Men lige nu virker det lidt Stein Bagger-agtigt, siger Henrik Lund-Nielsen til Dagens Byggeri.

Delte meninger

Selv om forsamlingen generelt var positive overfor fremtidsperspektiverne i 3D-print, var der også skepticisme at finde. Blandt andet var teknologiens fader, Professor Behrokh Khoshnevis, skeptisk over for fremtiden.

– Jeg skabte det, men jeg er skeptisk. Der er alternative teknologier, der kan gøre det samme off sit billiger og bedre. Potentialet ligger i on site, men hvis det her var en slamdunk teknologi, så havde vi gjort det for 15 år siden. At nogen har bygget ting betyder ikke, at det er fremtiden. Jeg vil ikke ødelægge stemningen, for jeg har selv valgt at være spydhoved indenfor det, men det er med overvejelser: maskineriet er dyrt og konkurrencen er hård, sagde Behrokh Khoshnevis.

Henrik Lund-Nielsen deler dog ikke den skepsis.

– Jeg tror, din skepsis kommer fra, at du bor i USA, hvor de ikke engang kan lave isolering ordentligt. Europa har samarbejdet mellem startups, akademia og virksomhederne. Vi får det til at ske.

Udfordringer og politik

Henrik Lund-Nielsen er dog ikke fantast og erkender, at 3D-print i byggeriet står overfor nogle markante udfordringer.

– Der er uendelige. Der er masser af skridt i den her proces, der skal optimeres for, at man kan få det fulde udbytte af det her. For eksempel skal hele materialehåndteringen optimeres, siger Henrik Lund-Nielsen.

Han pointerede flere gange i løbet af konferencen, at teknologien udviklede sig hurtigere end lovgivningen, og han ser gerne, at myndighederne ændrede tilgangen til blandt andet tilladelser og inspektioner.

– Nu hvor man begynder at lave buede vægge og bølger, og vi printer med genbrugsmaterialer, der bør man finde nogle løsninger, der gør det nemmere at give tilladelser, siger Henrik Lund-Nielsen.

Relateret indhold