Den teknologiske udvikling accellererer

Det tog telefonen 75 år at nå 50 millioner brugere. Det tog Facebook ét år. Det tog spillet Super Mario Run 7 dage.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen var blandt talerne ved Tekniqs årsmøde. Pressefoto.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen var blandt talerne ved Tekniqs årsmøde. Pressefoto.

Blandt talerne ved Tekniqs årsdag var erhvervsminister Brian Mikkelsen, der blandt andet erklærede sig enig i de udfordringer for installationsbranchen, som årsdagen pegede på.

Ministeren noterede, at Danmarks velstand og levealder er steget som følge af teknologiske revolutioner. Det gælder blandt andet dampmaskiner, samlebånd og automatisering, ligesom de teknologiske fremskridt har gjort livet lettere for mange og overtaget noget af det mest hårde og opslidende arbejde.

– Også fremover tyder alt på, at teknologiske fremskridt kan give os større velstand, spare tid og gøre livet nemmere for os, så vi reducerer nedslidning og sygedage. Og så bliver vi mere raske og glade for vores arbejde og liv i det hele taget. For samfundet er der gevinster at høste i form af et bedre klima og miljø, bedre transport- og energisystemer, og en bedre sundhedssektor – for blot at nævne noget, sagde erhvervsministeren.

Hurtig udvikling

Han understregede også, at det nye ved den digitale og teknologiske udvikling, som vi oplever den i disse år, er den hastighed, teknologien udvikler sig.

Det tog eksempelvis telefonen 75 år at nå 50 millioner brugere. Det tog Facebook ét år. Og senest har spil som PokemonGo og Super Mario Run nået ud til 50 millioner brugere på kun henholdsvis 19 og 7 dage.

Han slog samtidig fast, at Danmark har et godt udgangspunkt for en teknologisk udvikling, fordi vi historisk set har været gode til at omstille os til ny teknologi, og vi er et af de mest digitaliserede samfund i Europa.

– Men vi kan ikke hvile på laurbærerne. Andre lande rykker kraftigt på den digitale dagsorden, og før vi får set os om, risikerer vi at blive overhalet indenom af flere andre lande, sagde Brian Mikkelsen.

33 anbefalinger

Digitalt Vækstpanelet afleverede i sidste uge 33 anbefalinger til, hvad regeringen kan gøre for at understøtte den digitale omstilling i dansk erhvervsliv og særligt i forhold til små og mellemstore virksomheder. Danmark skal være en digital frontløber, og det kræver bland andet, at virksomhederne fornyer sig, og at lovgivning og andre rammevilkår følger med, så der skabes gode og konkurrencedygtige rammer for den digitale omstilling.

Bedre rammer

– Regeringen har en ambition om, at danske virksomheders rammebetingelser skal være blandt de bedste i verden. Det skal være billigere og nemmere at drive virksomhed i Danmark, og vi vil derfor fremme investerings- og risikovilligheden. Regeringen har derudover et byrdestop, så der ikke indføres nye byrdefulde krav og regler. Det vil give virksomhederne tryghed for, at de ikke bliver pålagt nye økonomiske byrder, som belaster konkurrenceevnen, lovede erhvervsministeren, der samtidig løftede sløret for, at regeringen også har en ambition om at forenkle regler og nedbringe erhvervslivets byrder med seks milliarder kroner inden 2025.

Relateret indhold