Den cirkulære dagsorden vil fylde mere

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark.
Projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark. Foto: Ursula Bach, PensionDanmark.
Projektudviklingsdirektør Mia Manghezi, PensionDanmark. Foto: Ursula Bach, PensionDanmark.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2018?

Jeg synes 2018 har været kendetegnet ved fokus på kvalitet og værdiskabelse. Der er en øget bevidsthed om, at hvis vi skal skabe værdi i ejendomsbranchen, så skal vi kunne mere, end vi plejer. Det er en bæredygtig tilgang til byggeri.

Stadig flere aktører kommer med, der er fokus på materialer, genanvendelighed og cirkulær økonomi. For os i PensionDanmark er det bæredygtige byggeri fortsat i fokus og med ca. 175.000 bæredygtigheds-certificerede kvadratmeter kigger vi nu frem mod endnu flere – ca. 200.000 certificerede kvadratmeter er i pipelinen.

Året har også budt på massiv interesse for at udvikle fællesskabsorienterede boliger. En del af mit 2018 er gået med at udvikle Livsstilsboliger 50+, som vi har på vej i både Køge Kyst og Ry. I disse boligfællesskaber med kompakte boliger og rummelige fællesarealer er det interessant at se en lidt konservativ branche udvikle nye konceptboliger og tale om fællesskab og social bæredygtighed.

Endelig har der været fokus på udvikling af byområder. Altså større områder, hvor man som bygherre har et andet fokus end udelukkende på byggeri på egen matrikel. I 2018 erhvervede vi et stort byområde i Aarhus, DT grunden, og udviklingen af det bygger direkte på vores Værdiprogram både processuelt og konkret. Vi anstrenger os meget for at udvikle området i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, naboer, byen og potentielle beboere.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

Udviklingen af vores koncept for Livsstilsboliger 50+ har haft særlig betydning. Det er med til at sikre, at vi i PensionDanmark bygger en variation af boliger, som kan være med til at skabe gode byer med blandede boligformer.

Både bebyggelsen i Køge Kyst og i Ry er gode eksempler på, at vi arbejder ud fra en samskabelsesdagsorden, hvor udviklingsselskab, kommune, potentielle beboere, totalentreprenør og rådgiverhold, Realdania samt PensionDanmark arbejder med en fælles ambition om at skabe et godt område og gode hjem.

Udviklingen af vores Boligplatform har også haft særlig betydning. Jeg synes, vi står stærkt som bygherre, når vi tager udgangspunkt i en samlet platform for alle vores boligbyggerier og kan sige meget tydeligt: “Vi bygger kun boliger, der kan certificeres til DGNB Guld.”

Boligplatformen er også med til at sikre den gode opstart af nye projekter: Vi investerer mere, end vi plejer i de første faser ved at undersøge, hvem vi bygger til, udvikle boligproduktet og samle hele holdet tidligt, så vi kan tænke byudvikling, gode boliger, bæredygtighed og bygbarhed sammen fra start.

Hvilke forventninger har du til 2019?

Jeg ser lyst på 2019, og jeg tror på, at mange af de gode ting vi har set ske i 2018 fortsat vil udvikle sig i 2019.

Mit håb er, at 2019 også vil byde på masser af god gammeldags arkitektonisk kvalitet og sanselighed i byggeriet. Kulturarv, tonalitet og arkitektur kan sagtens tåle en revival og må ikke forsvinde i tekniske standarder og økonomi. Det mest bæredygtige er at bygge gode og skønne huse, som står længe.

Jeg tror også, at vi vil se fortsat udvikling af forskellige bud på nye måder at bo på – hvem er vi i husstanden? Og hvordan ønsker vi at bo?

Jeg tror, det bæredygtige byggeri fortsat vil have fokus. I særdeleshed vil vi rykke videre ad den cirkulære dagsorden og også tale om cirkulær byudvikling, inden vi får set os om. Med genanvendelsen af flere materialer, vil vi også se en udvikling af æstetikken i de ejendomme, vi skaber, og markedet vil dermed få flere valgmuligheder til de forskellige segmenter.

Jeg tror, vi bliver endnu bedre til at tale om værdiskabelse i det byggede miljø og om, hvilket ansvar det giver os alle, når vi udvikler de konkrete sager. Meget af værdiskabelsen ligger i at tænke langsigtet, i at samarbejde og i også at tænke rundt om den matrikel, vi skal bygge på. Jeg håber, vi bliver endnu bedre til at måle på værdiskabelsen, så vi også fastholder de konkrete resultater.

Så et både målbart og mærkbart 2019 – det er det, jeg håber på.

Relateret indhold