Som det ser ud i dag, er 35.000 mennesker over 60 år diagnosticeret med demens, mens det formodede antal er langt højere. Med udsigt til en fordobling af antallet inden for 25 år kan demens være en tikkende bombe under vores sundhedssystem.
Det skriver Bygherreforeningen i en pressemeddelelse. De har derfor udarbejdet en ny guide til kommunerne, der skal hjælpe dem med at bygge mere demensvenligt. Det kan både øge livskvaliteten for de ramte, men det kan også være med til at sænke medicinforbruget.
Enkelte kommuner er allerede i gang med at bygge demensvenligt. Odense og Esbjerg opretter eksempelvis hele boligområder og bydele, som tager hensyn personer med den stadigt mere udbredte sygdom. Bygherreforeningen hjælper projekterne på vej med en ny guide, som indeholder værktøjer til at bygge og indrette demensvenlige boliger.
Nytænkning
Ifølge Ældre Sagen er kun 13 procent af landets 46.000 plejeboliger demensegnede, og der er derfor et efterslæb på cirka 40.000 demensegnede boliger, som kommunerne skal indhente i de kommende år.
Guiden fra Bygherreforeningen skal inspirere kommunerne til at tænke nyt i forhold til plejeområdet og målrette byggeriet til den alvorlige sygdom.
– De nye anvisninger har et stort potentiale. Forskning viser, at det er muligt at sænke medicinforbruget betragteligt ved at fokusere på at skabe tryghed og rum for fællesskab i de fysiske rammer. Og når der er så oplagt en mulighed for at løfte en samfundsudfordring ved at nytænke byggeriet, skal den naturligvis forfølges, fortæller direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen.
Han opfordrer alle medlemmer i kommunerne til at kigge nærmere på det nye modelprogram, der er udviklet på baggrund af forskning og viden fra Statens Byggeforskningsinstitut og Demensalliancen.
Stor samfundsudfordring
Også regeringen har fokus på den kommende opgave med at bygge nye demensegnede boliger. Sundheds- og Ældreministeriet med sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra Frank i spidsen har netop præsenteret en ny demenshandlingsplan, der ruller en række initiativer ud – i sundhedsvæsenet, på plejehjem, i kommuner og i samfundet generelt. Ambitionen er at gøre Danmark mere demensvenligt, og her spiller byggeriet en vigtig rolle, siger ældreminister Thyra Frank.
– Mennesker med demens har ret til et værdigt, trygt og indholdsrigt liv – demenssygdommen til trods. Det kan vi blandt andet hjælpe til med ved at bygge og indrette flere demensvenlige boliger. Med den nationale demenshandlingsplan sætter vi blandt andet penge af til netop det formål, siger Thyra Frank.
Esbjerg ser værdi i guiden
Esbjerg skal i gang med at bygge 100 nye plejeboliger i en helt ny bydel. Bygherreforeningens nye guide er en god inspiration, fortæller bygherrerådgiver i kommunen, bygningskonstruktør Lilli Lindberg. Hun forklarer:
– Det er fem år siden kommunen sidst har bygget ældreboliger. Modelprogrammet indeholder emner, som vi ellers ikke ville have overvejet. Eksempelvis blev vi mindet om, at vi skal passe på med store åbne vinduespartier, fordi demente ikke ser glasset og dermed risikerer at gå ind i ruden. Desuden blev vi husket på de bløde ting som farvesammensætning, og hvor vigtigt lys og lyd er samt processen med at inddrage erfaringer fra eksempelvis plejepersonalet.
Lilli Lindberg mener, at modelprogrammet er særligt værdifuldt i mindre kommuner, hvor man sjældent bygger plejeboliger, og måske ikke har medarbejdere med erfaringer på området. Det giver mulighed for at starte på et højere niveau, end hvad man ellers ville have gjort.
Nye bydele undervejs
I Esbjerg er det et særligt fokus, at det nye ældrebyggeri spiller sammen med lokalsamfundet.
Således er Esbjerg Kommune nu i gang med at planlægge et helt nyt bydelsområde “Seniorbyen”, hvor det kommende “Fremtidens Plejecenter”, bliver en del af byområdet, og hvor den øvrige bebyggelse i bydelen opføres som ældreegnet. Fremtidens Plejecenter vil i den forbindelse være områdets forsamlingshus for både frivillige og andre borgere i lokalområdet.
Lignende tilgang er styrende for “Byen for livet” i Odense, som OK Fonden opfører. En bydel for 200-300 mennesker med demens.
En af initiativtagerne til den nye bydel er er læge Aster Schepel, som også er ekspert i forebyggende medicin og demens. Hun forklarer, at byggeriet og de fysiske rammer har stor indvirkning på personer med demens.
– I takt med at de kognitive færdigheder langsomt falder, når demenssygdommen udvikler sig hos den enkelte, får rammerne og byggeriet en afgørende rolle for behandling og pleje. Det er derfor vigtigt, at vi udvikler nogle fysiske rammer, der kan kompensere for dette, så personer med demens sikres et godt liv, siger hun.
Ikke for komplekst
Aster Schepel uddyber, at det derfor er vigtigt at have øje for det trygge og genkendelige i boligerne, hvilket også er essensen i det nye modelprogram.
– Helt konkret, så gælder det om at skabe et sikkert og overskueligt miljø. Typisk i mindre huse med et mindre antal beboere. Genkendeligheden er her afgørende. Det giver livskvalitet for den enkelte at genkalde følelser fra oplevelser og minder. Det er typisk materialer, dufte, farver og lys, som udgør en god og hjemlig atmosfære. Eksempelvis kan det være den gode gamle lænestol fra dagligstuen eller farven på væggen, siger Aster Schepel.
For hende adskiller demensegnede boliger sig ikke fra andre plejeboliger. De kan have mange forskellige former, formål og funktioner. Der er bare taget særligt hensyn til de fysiske rammer, som skal være rigtige fra start og i øvrigt meget gerne spille sammen med de omkringliggende omgivelser. For eksempel må frisør, restaurant og supermarked gerne ligge rundt om hjørnet, så hverdagen for den enkelte ikke bliver for kompleks.