Danske virksomheder udvikler Sverige

Sverige er blevet en vigtig brik i danske ingeniør-, rådgivnings- og byggevirksomheders omsætning. Det viser en ny opgørelse over eksporten til nabolandet.
Mange danske virksomheder har del i arbejdet med planlægningen og udførelsen af for eksempel nye veje, tunneller og broer i den svenske skærgård. Foto: Colourbox.
Mange danske virksomheder har del i arbejdet med planlægningen og udførelsen af for eksempel nye veje, tunneller og broer i den svenske skærgård. Foto: Colourbox.

Mange af de svenske veje, broer, kaj-anlæg og tunneller har danske virksomheder haft del i anlægsarbejdet af.

Danske virksomheder byggede sidste år infrastrukturprojekter i nabolandet for 3,4 milliarder danske kroner. Det svarer til cirka 19 procent af hele den samlede udenlandske omsætning for henholdsvis danske rådgivende ingeniørvirksomheder, danske arkitektvirksomheder og danske bygge- og anlægsvirksomheder. Det viser en ny opgørelse fra FRI, Danske ARK og Dansk Byggeri.

Fremtiden ligger i Sverige, og tallene viser tydeligt, at der allerede er en del danske virksomheder, der har fået foden indenfor.

Adm. direktør Henrik Garver Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI

– Man kan kort og godt sige, at der er fart på danske virksomheder, der laver infrastruktur i Sverige. Vores naboland er blevet et stort marked for danske virksomheder. Fremtiden ligger i Sverige, og tallene viser tydeligt, at der allerede er en del danske virksomheder, der har fået foden indenfor på det svenske marked, siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Dansk aftryk på havnen

Og det er ikke kun asfalt, som danske virksomheder ruller ud. For eksempel bygger de tre danske virksomheder Cowi, Aarsleff og C.F. Møller den nye havn i Stockholm.

– Så når danskerne kører på ferie i Sverige, kan de jo samtidig benytte muligheden for at se på alle de ting, som danske virksomheder har skabt. Havnen i Stockholm er et eksempel på, hvad danskerne kan, når de arbejder sammen i udlandet. Vores lille land har nemlig alle kompetencerne inden for byggeri – vi kan alt fra at tegne til planlægningen og udførelsen frem til sidste mursten er lagt, siger international chef i Dansk Byggeri, Henriette Thuen.

Flere muligheder fremover

Og der er gode muligheder for endnu flere ordrer i Sverige, vurderer Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Danske ARK.

– Der kommer til at blive behov for flere boliger i næsten alle de svenske kommuner, fordi indbyggertallet stiger med seks millioner i løbet af de næste år. Så mon ikke vores danske virksomheder fremover kommer til at sætte deres præg på flere ting end infrastrukturen hos vores svenske nabo. Der er i hvert fald gode muligheder for, at Sverige kan blive et endnu større marked for vores danske virksomheder, siger hun.

Se opgørelsen her.

Relateret indhold