Danske boligejere er blevet rigere i løbet af 2023

Med udsigt til afmatning af boligmarkedet i det nye år, er det positivt, at der er opbygget en buffer, hvis handelsaktiviteten og boligpriserne falder, vurderer ejendomsmæglerkæden Estate.
Værdien på en gennemsnitlig villa på 150 m2 i Danmark er steget med 113.000 kr. i løbet af året. Foto: Gettyimages.
Værdien på en gennemsnitlig villa på 150 m2 i Danmark er steget med 113.000 kr. i løbet af året. Foto: Gettyimages.

Trods stigende renter og international uro har 2023 været et godt år for de danske boligejere.

Læs også: Trods børskrak og krige: Her er prisen steget 400 pct.

Nye tal fra ejendomsmæglerkæden Estate viser nemlig, at værdien på en gennemsnitlig villa på 150 m2 i Danmark er steget med 113.000 kr. i løbet af året.

Bedre stod det til blandt ejerlejlighedsejerne, der på papiret kunne gå ind i det nye år med en værdistigning på 236.200 kr. for en lejlighed på 100 m2.

Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Estate, forklarer, at det bl.a. var udsigten til de stigende ejendomsvurderinger, der satte fart på handlerne og dermed også priserne. En udvikling han desuden byder velkommen i forhold til, hvad 2024 kunne have at byde:

– Vi må nok se i øjnene, at der er en vis chance for afmatning i det nye år, og derfor er det ekstra positivt, at der så at sige er opbygget en mindre buffer, hvis handelsaktiviteten og boligpriserne skulle vise sig at falde, fortæller han.

Fordoblet i pris siden 2009

I et bredere perspektiv har ejerlejlighedernes værdi også været genstand for en længerevarende, opadgående kurve, der har skabt en distancering til de øvrige boligformer.

Gennemsnittet for kvadratmeterprisen på en ejerlejlighed i 2009 var således 16.799 kr., hvortil prisen i dag er 33.674 kr., hvilket er en stigning på omkring 100 %.

Kvadratmeterprisen for villaer i Danmark har i samme periode oplevet en stigning på kun 41 %, mens fritidshuse står noteret for 43 %.

Læs også: Nedgang i boligbyggeriet vil give øget boligmangel i 2030

Ifølge Thomas Hovgaard er denne udvikling skabt af især to forhold:

– For det første har vi i mange år været vidner til en voldsom urbanisering, hvor især Københavns befolkning er vokset mærkbart, samtidig med at der ikke er opført tilstrækkeligt med lejligheder til at svare den stigende efterspørgsel, og derfor ser vi en fordobling af priserne på så kort tid, siger han og fortsætter om fremtiden:

– Forventningen til befolkningstilvæksten i hovedstaden er fortsat høj de kommende år, og det ser ikke ud til, at der vil blive bygget nok boliger til at svare efterspørgslen, hvorfor vi tror, at ejerlejlighederne fortsat kommer til at være i en liga for sig, siger Thomas Hovgaard.

Relateret indhold