Står det til Dansk Erhverv, skal der sættes prop i det offentlige opgavetyveri. Vil en offentlig aktør drive såkaldt indtægtsdækket virksomhed, skal der først søges om en godkendelse.
Det er blot ét af de seks forslag, som Dansk Erhverv præsenterer i dag i et forsøg på at stoppe, hvad organisationen kalder den unfair offentlige konkurrence.
Det er ærlig talt chokerende, at kommunerne ikke engang er i stand til at redegøre for omfanget af den samlede erhvervsvirksomhedsdrift.
Branchedirektør Jette Snoer Danske Byggematerialer
Dansk Erhverv oplever flere og flere virksomheder, der kommer i klemme, fordi offentlige aktører går ind på velfungerende markeder med konkurrerende tilbud, der er skattefinansierede.
– Når en offentlig myndighed med milliardstore budgetter tilbyder stressforløb i direkte konkurrence med private sundhedsvirksomheder eller gratis cykeltjek eller flishugning af haveaffald kvit og frit på borgerens egen matrikel, så er der en privat virksomhed, der mister sin ordre, siger markedschef i Dansk Erhverv Jakob Scharff.
Seks forslag
Og problemet er til at få øje på. Så sent som i foråret slog en rapport fra Konkurrencerådet fast, at der er tale om unfair konkurrence flere steder i det offentlige system. Rapporten fastslår, at staten alene udøver unfair konkurrence for 2,4 milliarder kroner årligt.
Dansk Erhverv har samlet seks konkrete forslag, der kan forebygge den unfair offentlige konkurrence:
1) Obligatorisk markedstjek og en godkendelsesordning.
2) Etablering af klagenævn.
3) Oprydning og sanering i lovgivningen.
4) Præcisering og skærpelse af regler for offentlig indtægtsdækket virksomhed.
5) Stærkere præventiv indsats i det lovforberedende arbejde.
6) Offentlige erhvervsrettede servicetilbud på slankekur.
Også i byggesektoren
Også Dansk Byggeri har tidligere peget på behovet for en opstramning omkring den kommunale opgavevaretagelse i direkte konkurrence med private virksomheder. Dansk Byggeri mener derfor, at der er behov for at ændre reglerne på området.
Der skal blandt andet skabes øget gennemsigtighed i det kommunale system, ligesom kontrolbudsberegningen skal offentliggøres i forbindelse med licitationen.
Reglerne for at drive offentlig virksomhed er simpelthen uklare, og det er ifølge Dansk Byggeri det absolut største problem, fordi det i mange tilfælde ender i en unfair konkurrencesituation mellem private virksomheder og det offentlige.
– Det er ærlig talt chokerende, at kommunerne ikke engang er i stand til at redegøre for omfanget af den samlede erhvervsvirksomhedsdrift. I dag ved vi reelt ikke inden for hvilke områder og i hvilket omfang, kommunerne driver virksomhed – og dermed driver kommerciel virksomhed i direkte konkurrence med private virksomheder, siger branchedirektør Jette Snoer, fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri.