Dansk Byggeri: Social dumping ikke et udtalt problem

Blandt de debatterede temaer ved Folkemødet på Bornholm var social dumping på programmet hos både 3F og i teltet hos Dansk Byggeri/Tekniq.
Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen mener ikke, at social dumping er noget udtalt problem i dagens Danmark. Foto: Ricky John Molloy.
Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen mener ikke, at social dumping er noget udtalt problem i dagens Danmark. Foto: Ricky John Molloy.

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen mener ikke, at social dumping er noget udtalt problem, selv om der er sager om overenskomst uoverensstemmelser, ligesom udenlandske virksomheder kan have svært ved at forstå det danske overenskomstsystem:

– De har svært ved at forstå vores regler, som er ret særegne. Men bredt at tale om social dumping er at gå for vidt. Jeg kan ikke afvise, at virksomheder tænker i social dumping, men så har vi heldigvis systemer, der kan håndtere det, siger Lars Storr-Hansen til Dagens Byggeri.

Vi skal løbende se på, om vi kan håndtere udfordringerne, og det kan vi i dag.

Adm. direktør Lars Storr-Hansen Dansk Byggeri

48-timers møder

Han peger ikke mindst på 48-timers møderne, der blev aftalt ved overenskomsterne i 2010:

– De håndterer sager om social dumping meget hurtigt og effektivt. Men er der virksomheder, der vil omgå systemet, har vi også en måde at håndtere det med omgåelsesbestemmelserne. Vi skal løbende se på, om vi kan håndtere udfordringerne, og det kan vi i dag. Der har været store sager i eksempelvis Metroen, men de er blevet løst. Det er ofte en enkelt parameter – arbejdstiden – der er sager om, og det blevet store beløb, når det dreje sig om flere hundrede medarbejdere over en periode. Det centrale er, at tingene er blevet løst, og det gør de gennem overenskomstsystemet, fortsætter Dansk Byggeris direktør.

Velordnede virksomheder

Dagens Byggeri peger på, at grundlæggende er det i Dansk Byggeris interesse med en vis form for social dumping, der betyder lavere udgifter for arbejdsgiverne. Men det afviser Lars Storr-Hansen:

– Vi repræsenterer den velordnede del af byggebranchen. Vi har kun interesse i, at overenskomsterne og lovgivningen bliver fulgt. Alt andet vil føre til unfair konkurrence over for vore øvrige medlemmer, der byder på danske vilkår. Vi har i øvrigt i dag partnerskabsaftaler med 40 af landets kommuner, der ikke benytter uddannelsesklausuler ved udbud. De kan se, at frivillighed og engagement hos virksomhederne virker. Tvang har meget sjældent ført noget godt med sig. Vi er enige i, at arbejdet skal foregå under ordnede vilkår. Det er en god idé, slutter Lars Storr-Hansen.

Relateret indhold