Da Mimi Jakobsen i 1994 blev erhvervsminister, var et af hendes første politiske mål kampen mod “det administrative bøvl”.
Siden er der næppe nogen regering, som ikke mindst én gang om året har gentaget budskabet og ønskerne om mindre bøvl, men de fleste selvstændige erhvervsdrivende har ikke oplevet, at der er sket noget på den front. Snarere tværtimod. Administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri siger da også til Dagens Byggeri, at skulle politikerne vurderes efter deres resultater på at skabe mindre bøvl, ville de være dumpet.
Værre eller endnu værre
En undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri blandt mindre virksomheder med op til ti ansatte viser, at over halvdelen af virksomhederne finder situationen i dag enten værre eller meget værre end for fem år siden.
Og det er ikke et uvæsentligt antal virksomheder, der er tale om, idet 90 procent af de danske virksomheder har under ti ansatte. Disse virksomheder oplever, at den offentlige sektor digitaliserer rigtig meget, og at det derfor er den offentlige sektor, som oplever digitaliseringen som en byrdelettelse, men der er ifølge Lars Storr-Hansen blot sket det, at det offentlige flytte byrder fra den offentlige sektor og over til virksomhederne.
Små virksomheder taber
Lars Storr-Hansen siger til Dagens Byggeri, at politikernes intentioner har været gode nok, men at man ofte har tilrettelagt indsatsen mod bøvlet efter de større virksomheders behov.
– Det er virksomheder, der har en HR-afdeling og økonomiafdeling til at tage sig af de administrative opgaver. Man tager derimod ikke hensyn til danske virksomheder, som har under ti ansatte. Det helt store dyr i åbenbaringen er digitaliseringen, der for det offentlige giver god mening, men hvor man ofte flytter byrderne fra bureaukraterne i den offentlige sektor og over på virksomhederne. Det rammer specielt de små virksomheder uden egentlig administrativt personale rigtig hårdt, siger Lars Storr-Hansen til Dagens Byggeri.
Egen medicin
Han nævner selv integrationsområdet som et godt eksempel. De mindre virksomheder vil gerne påtage sig en integrationsopgave, men det er simpelthen for besværligt.
Her har nogle kommuner taget konsekvensen ved at tilbyde virksomhederne at tage sig af al papirarbejdet ved ansættelse af udlændinge.
– Det er der behov for, og det vil give den offentlige sektor et incitament til at begrænse regelstrømmen, hvis de vidste, at de selv kommer til at stå for administrationen af reglerne. Det er politikernes opgave at skride ind for at begrænse bøvlet. Politikerne har viljen til at mindske bøvlet, men forslagene bliver designet af embedsmænd med en masse ressourcer. Og de har svært ved at sætte sig ind i, hvad hverdagen er for en lille virksomhed. De ville have godt af at komme i erhvervspraktik, slutter Lars Storr-Hansen.