Dansk Byggeri og KTC laver fælles spilleregler

Ny pjece med 15 anbefalinger til, hvordan kommuner laver et godt udbud af opgaver på det tekniske område.
En fælles pjece skal komme med anbefalinger til, hvordan kommuner laver et godt udbud af opgaver på det tekniske område. Foto: Colourbox.
En fælles pjece skal komme med anbefalinger til, hvordan kommuner laver et godt udbud af opgaver på det tekniske område. Foto: Colourbox.

Såvel virksomheder som kommuner oplever i forbindelse med tilrettelæggelsen af udbud og udlicitering af kommunale driftsopgaver, at der kan opstå problemer og misforståelser. Blandt andet derfor har KommunalTeknisk Chefforening (KTC) og Dansk Byggeri udarbejdet en anbefaling om fælles spilleregler, der kan danne grundlag for udbud på det tekniske område i fremtiden. Der er tale om 15 anbefalinger, som fremgår af en ny pjece om udbud og udlicitering, hvor Dansk Byggeri og KTC kommer med et fælles bud på, hvordan processen kan blive bedre og mere effektiv.

Pixibog-agtigt

Formanden for interessegruppen for konkurrenceudsættelse i Dansk Byggeri, Michael Stisen, siger til Dagens Byggeri, at der var behov for en opdatering af de fælles spilleregler på området.

Man skal gøre sig klart, om man vil gå efter den laveste pris med den risiko, der ligger i det, i stedet for at kigge på hele pakken.

Michael Stisen Formand for interessegruppen for konkurrenceudsættelse, Dansk Byggeri

– Vi lavede i 2004 et tilsvarende arbejde omring anbefalinger, som vi nu har opdateret. Vi har nu prøvet at samle dem og gøre det mere overskueligt – lidt “pixibog-agtigt” – hvilke anbefalinger vi i fællesskab er enige om, der skal til for at lave et godt udbud. Det allervigtigste er at planlægge det godt og at gøre sig klart, hvad man vil opnå med en udlicitering. Er det på plads, giver resten stort set sig selv. En forventningsafstemning internt i kommunen. Der er både politiske, økonomiske og tekniske aspekter, man skal være enige om i kommunen, siger Michael Stisen.

Mest fordelagtigt

Michael Stisen erkender, at for kommunerne er det vigtigste ved en udlicitering ofte at spare penge, men han foretrækker i stedet, at der blev fokuseret på det økonomisk mest fordelagtige:

– Det er en kombination af pris og kvalitet. Man skal gøre sig klart, om man vil gå efter den laveste pris med den risiko, der ligger i det, i stedet for at kigge på hele pakken. Det er en kommunal beslutning. Her skal de enkelte kommuner gøre op med sig selv, hvad der er fordele og ulemper. Det går i den rigtige retning, hvor det at udlicitere er helt normalt. For bare ti år siden var det nærmest et bandeord i offentlige forvaltninger, man ikke skulle sige højt, forklarer Michael Stisen videre.

Til gengæld har han set en tendens til, at krisen i 2008 fik kommunerne til i højere grad at se på økonomien end på det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Unødvendige tvister

Dansk Byggeri sender nu en pjece med de 15 anbefalinger ud til samtlige 98 kommuner og stiller den til rådighed for Dansk Byggeris medlemmer.

– I sidste ende er det også et mål at undgå unødvendige tvister. Har man et godt grundlag for et udbud, hvor man i sine forberedelser er afklaret med, hvad man får, og gennem et stringent udbudsmateriale sikrer sig, er det også det, man får, slutter Michael Stisen.

Relateret indhold