I forsøget på at sikre sig mod følgerne af de stadigt hyppigere skybrud etableres der i disse år mange store åbne eller lukkede regnvandsbassiner. Men specielt i byerne giver det ofte udfordringer, fordi arealerne til bassiner ikke er til stede. Det var også tilfældet på Lergravparkens skole på Amager, der gentagne gange har oplevet oversvømmelser.
– I forbindelse med en større renovering blev vi bedt om at komme med forslag til en løsning af problemerne. Et regnvandsbassin ville beslaglægge hele skolegården, og da der samtidig er mange forsyningsledninger i jorden, ville det blive meget dyrt at anlægge. Så jeg begyndte at se mig om efter andre muligheder, siger projektleder i Cowi, Jesper Valentin Nielsen.
Inspiration fra parcelhuse
I sin søgen efter alternativer fandt han inspiration i løsninger, der er udviklet til parcelhuse – en løsning med et kombineret højvandslukke og en brønd, hvorfra regnvandet under tryk pumpes ud i kloaksystemet.
Sammen med salgsingeniør Klaus Gerhard Hansen fra Grundfos, gik man i gang med at videreudvikle idéerne til brug i større ejendomme, og resultatet blev en såkaldt bypass-pumpebrønd, der nu sikrer Lergravparkens skole mod oversvømmelse, uden det vil påvirke undervisningen.
– Problemet ved et traditionelt højvandslukke er, at man er nødt til at undgå at bruge vand, mens spjældet er lukket. Men i Grundfos-løsningen håndterer vi både regnvand og spildevand. Så livet i både skoler, virksomheder og for eksempel boligforeninger vil kunne fortsætte upåvirket, mens skybruddet står på, siger Jesper Valentin Nielsen.
Vandet presses ud
I dagligdagen løber regn- og spildevand fra Lergravparkens skole ved gravitation af sig selv til kommunens kloaksystem. Gravitations-røret passerer gennem bypass-brønden, og når vandmængderne stiger til mere end det dimensionerede, vil vandet via et overløb falde ned i brønden. Når vandstanden når en vis højde, lukker en ventil for tilbageløb fra kloaksystemet, den ene af brøndens to Grundfos SL1-pumperstartes, og vandet presses under stor kraft ud i det offentlige kloaksystem.
Løsningen kræver præcise oplysninger om de mængder, brønden og pumperne skal kunne håndtere, og derudfra kan man beslutte, hvad der skal til for at sikre en bygning mod oversvømmelse. Og den sikkerhed efterspørger flere og flere. Således er Cowi og Grundfos klar med næste bypass-løsning, der skal sikre kælderen i en datacentral, hvor oversvømmelse vil have alvorlige konsekvenser.
