Corona sætter dybe spor, men der er også plads til optimisme

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem på 2021. I dag CEO Lars-Peter Søbye, Cowi.
CEO Lars-Peter Søbye, Cowi. Pressefoto.
CEO Lars-Peter Søbye, Cowi. Pressefoto.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2020?

Disruption. Corona kom pludseligt og på alle måder helt uforudseligt ind i vores alles liv. Pandemien har været en stor tragedie med enorme konsekvenser for individer, virksomheder og samfund. Og naturligvis gik Cowi også i kriseberedskab med det samme, da alvoren ramte. Men jeg må også sige, at jeg er dybt imponeret og stolt over, hvor hurtigt mine kolleger og vores kunder landede på fødderne og tog arbejdshandskerne på.

Mine cirka 6500 kolleger over hele verden formåede at gå fra et fysisk fællesskab på kontorerne til digitalt samarbejde på rekordtid og med en høj produktivitet. Og den tætte kontakt mellem kolleger og kunder er kun blevet forstærket i løbet af året. Alle har udvist et enestående engagement og en iver efter at holde hjulene i gang, hvilket vi har haft behov for på samfundsniveau, og hvilket naturligvis også har påvirket Cowis forretning positivt.

Samtidig må jeg nævne hele klimadagsordenen, som ligger mig personligt meget på sinde. Mens klimaet i starten af krisen forsvandt lidt fra dagsordenen, kom bæredygtighed og hele den grønne omstilling tilbage med fuld kraft som et af de afgørende svar på, hvordan vi kommer ud af krisen og sikrer langsigtet bæredygtig vækst. Både i Danmark og på globalt plan.

I Cowi lancerede vi i 2020 vores egne ambitiøse klimamålsætninger om at opnå en 70 procents CO2-reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Desuden iværksatte vi en række initiativer, bl.a. en reduktion af vores flyrejser med op mod 50 procent. Klima, bæredygtighed og grøn omstilling vil ligge helt øverst på Cowis dagsorden i de næste mange år.

Har vi lært noget af corona-krisen, som vi kan bruge fremadrettet?

Jeg mener, at der er meget at lære af kriser. Og coronakrisen er absolut ingen undtagelse. Det stod meget hurtigt klart for os, at vi ikke kommer tilbage til en ‘normaltilstand’ efter krisen – men at fremtiden bliver et ‘new normal’, hvor vi skal inkorporere al den nye viden og de nye erfaringer, som vi har fået, i vores arbejdsprocesser, kunderelationer, rejsemønstre, digitale strukturer etc.

I forhold til byggeribranchen vil jeg særligt slå ned på det digitale, da branchen har fået et – vil jeg næsten sige – tiltrængt skub i den rigtige retning. Corona gav os et ‘crash course’ i digital omstilling.

Der er opstået en fælles accept af, at mange interaktioner kan ske virtuelt: alt fra projekteringsmøder og byggepladsbesøg til tilbud og præsentationer. Og vi har i Cowi erfaret, at både kunder og kollegaer er utroligt omstillingsparate og imødekommende, når målet er klart, og præmissen for arbejdet er tydelig.

Men der er stadig også forbedringer at hente, når det gælder øget brug af digitale værktøjer målrettet branchen samt det digitale samarbejde på tværs af byggeriets aktører – som er hér, vi skal sætte ind, hvis byggeriet for alvor skal skabe værdi for kunder, samfund, miljø og virksomheder i en digital fremtid, hvor projekterne samtidig bliver stadig større og mere komplekse.

Hvilke forventninger har du til 2021?

Pandemien har sat dybe spor i mange virksomheder og brancher, og der ligger fortsat en stor, fælles samfundsopgave i at komme ud på den anden side. Samtidig har vi nu et Brexit, som også kan få store konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Jeg tillader mig dog også at være optimistisk: Vi har en vaccine, som de første danskere får glæde af allerede nu. Desuden mener jeg, at 2020 har været en øjenåbner for, hvor hurtigt og effektivt politikere og arbejdsmarkedets parter kan samarbejde og skabe løsninger. Dét skal vi blive ved med.

Samtidig er jeg optimistisk på branchens vegne: Investeringer i offentlige projekter som infrastruktur, sygehuse og skoler – samt ikke mindst hele den grønne omstilling – vil være afgørende skridt for at komme ud af krisen og få gang i økonomien og dermed jobmarkedet igen. Det gælder i Danmark, men også i centrale markeder som USA og Storbritannien. Joe Biden har bebudet, at han i løbet af de første 100 dage som præsident vil igangsætte en klimaplan på 2 billioner dollars: Blandt andet ønsker han, at alle amerikanske byer med over 100.000 indbyggere skal have adgang til grøn, offentlig transport af høj kvalitet.

Sådanne ambitioner er godt nyt for de danske, grønne virksomheder, og vi har store forventninger til, at vi kan være med til at løfte infrastrukturen og den grønne omstilling i USA. Ligesom i Storbritannien, hvor landets krise i kølvandet på Brexit har resulteret i massive offentlige investeringer. Trods Brexits brede, negative påvirkning har Cowi isoleret set aldrig haft mere forretning hér end nu.

Relateret indhold