Naturressourcer er knappe og bygge- og anlægsindustrien tegner sig for omkring 40 procent af materiale- og energiforbrug i Europa.
Bogen “Building a Circular Future” ser på, hvad der skal til for at transformere byggeindustrien fra en ‘brug og smid væk’-model til en cirkulær model. Bogen blev lanceret forleden ved en konference i København og er et samarbejde mellem forskellige virksomheder fra design- og byggebranchen, inklusiv 3XN, GXN Innovation, MT Højgaard, Kingo Karlsen, VIA, Vugge til Vugge Danmark og Henrik Innovation.
Vi skal nytænke den måde, vi bygger og designer på til en skalerbar, værdibaseret ressourceøkonomi.
Direktør Kasper Guldager Jensen GXN
Værdi ud over egen levetid
En bygning ender ofte sine dage som en materialekirkegård, når dens levetid er udløbet. Vi ved ikke, hvordan vi skal genbruge alle de værdifulde materialer, der ender med at gå tabt.
“Building a Circular Future” udfordrer og gentænker den måde hvorpå, ressourcer bruges og genbruges i byggebranchen. Målet er at inspirere arkitekter og entreprenører til at designe og konstruere fremtidens bygninger, så de kan skilles ad uden væsentlig forringelse og tab af ressourcer.
– Den cirkulære økonomi er en enestående mulighed for branchen. Vi skal nytænke den måde, vi bygger og designer på til en skalerbar, værdibaseret ressourceøkonomi, siger Kasper Guldager Jensen, direktør for GXN og seniorpartner i 3XN.
I takt med at vi tager den cirkulære økonomi til os, vil der opstå nye forretningsmuligheder.
– Virksomheder med forretningsstrategier, der endnu ikke eksisterer, vil opstå, som for eksempel materialebørser, der kan håndtere logistikken og praktikken i at genanvende byggeriets bestanddele, ledere med speciale i digital håndtering af materialer og specialister i design for adskillelse, tilføjer han.
Nytænkning i byggeindustrien
Bogen er baseret på en konkret case – en 42.000 kvadratmeter stor kontorbygning i Danmark.
Den fremhæver en proces med tre delkomponenter: ‘design for adskillelse’, altså hvordan man designer bygninger, så elementer og materialer er til at hente ud af bygningen igen, et ‘materiale-pas’, der dokumenterer, hvad materialerne består af (fx facadepaneler) og til sidst en beskrivelse af, hvordan de enkelte byggematerialer kan genanvendes og indgå i en cirkulær økonomi. Ifølge bogens forfattere kan der skabes et overskud på 35 millioner kroner, hvis bygningen kan skilles ad og en betydelig del af de materialer, der indgår i råhuset, kan genanvendes.
– Det er dejligt, at Cradle to Cradle bruges af folk, der interesserer sig for cirkulære økonomi, siger William McDonough, forfatter af bogen ‘Cradle to Cradle’ og tæt samarbejdspartner med GXN.
– Som arkitekt ved jeg, at vores opgave er, at omsætte visdom i praksis, og at synliggøre disse vigtige begreber for alle. “Building a Circular Future” er inspirerende, da den viser, hvordan det kan gøres i dag.
Building a Circular Future lægges ud på nettet som open-source, og kan downloades her.