Casa tror på et stigende antal OPP’er i fremtiden

Erfaringer fra OPP'er i Danmark viser, at stort set alle projekter er leveret til tiden og til den aftalte pris. Hos Casa har man haft gode erfaringer og vil gerne deltage i flere projekter.
P-anlæg med heliport på DNU i Skejby er blandt Casas foreløbige første seks OPP projekter. Foto: Casa A/S.
P-anlæg med heliport på DNU i Skejby er blandt Casas foreløbige første seks OPP projekter. Foto: Casa A/S.

CANNES: Hidtil er der gennemført 47 Offentligt-Private Partnerskaber i byggeriet i Danmark. En række af dem har byggefirmaet Casa A/S været en del af. Og det med stor tilfredshed, lyder det fra selskabets udviklingsdirektør, Rasmus Holbech.

– Vi har rigtig gode erfaringer med OPP, hvor vi blandt andet har været med til at opføre Retten i Svendborg, flere p-huse og snart tager første spadestik til Ny Østerbro Skøjtehal, siger han til Dagens Byggeri, da vi sætter ham stævne under den igangværende ejendomsmesse Mipim i Cannes.

Byggeri og drift

Essensen i OPP er, at det offentlige finder en privat leverandør til at varetage et byggeprojekt og bagefter drifter det i en længere årrække. Den private part får altså ansvar for både byggeriet og efterfølgende vedligehold og drift. Derfor stiller den offentlige part i højere grad funktionskrav end udførelseskrav til den private part, som dermed får et større råderum end i sædvanlige bygge- og anlægsprojekter.

Udviklingsdirektør Rasmus Holbech kom til Casa for seks år siden blandt andet med henblik på at tage ansvaret for OPP-projekterne. Foto: Torben Jastram.
Udviklingsdirektør Rasmus Holbech kom til Casa for seks år siden blandt andet med henblik på at tage ansvaret for OPP-projekterne. Foto: Torben Jastram.

Stort set alle de hidtidige 47 projekter er leveret til tiden – eller før tid. Og til den aftalte pris. Derfor er der et stort samfundsøkonomisk potentiale i form af årlige besparelser på et større milliardbeløb ved at gennemføre flere OPP-projekter inden for offentligt byggeri og infrastruktur. Ud over besparelsen viser det sig også, at man ofte får en højere kvalitet i leverancen. Det viser en analyse fra Axcelfutures.

En helt central udfordring ved OPP er, at begge parter skal vænne sig til nogle andre roller, end de ellers er vant til. Den offentlige part skal agere som bestiller, og den private part skal tage bygherrerollen til sig og gribe det ansvar, som det indebærer.

Tillidsbaseret model

– Det er en model, der tiltaler os i Casa meget. Det centrale i OPP er, at projekterne i højere grad end ellers bygger på tillid, og sådan er kulturen i Casa også. Derfor tror jeg, det er blevet en succes for os, siger Rasmus Holbech, som kom til Casa for seks år siden – netop med henblik på at tage ansvaret for OPP-projekterne.

– Det er efter min mening en rigtig god måde at få bygget på for det offentlige – både billigt og effektivt. Bygningsstyrelsen har taget det til sig, men vi mangler endnu at få begrebet spredt ud i større omfang til kommunerne, men det tror jeg er på vej, fortæller udviklingsdirektøren.

Han tilføjer, at Casa som byggefirma ikke har den store interesse i at drifte en bygning.

– I stedet teamer vi op med specialister som Apcoa eller Deas, som tager over når byggerierne bliver afleveret. Vi deler ansvaret, men varetager hver vores opgave, og netop derfor er OPP’er så tillidsbaserede, fastslår Rasmus Holbech.

Vi deler ansvaret, men varetager hver vores opgave, og netop derfor er OPP’er så tillidsbaserede.

Relateret indhold