Om totalentreprenøren
- Carlsberg Byen P/S har skrevet kontrakt med Enemærke og Petersen om totalentreprise på tre byggerier, som bliver færdiggjort i forsommeren 2017. Byggerierne ligger på et større byggeafsnit i bydelens nordvestlige hjørne, der grænser op til Frederiksberg.
I sidste uge skrev udviklingsselskabet bag Carlsberg Byen kontrakt med Enemærke og Petersen som totalentreprenør på et større byggeafsnit i bydelens nordvestlige hjørne, der grænser op til Frederiksberg.
Forud for totalentreprisekontrakten ligger et længere samarbejde mellem bygherre, entreprenør, arkitekter og ingeniører, hvor man i fællesskab har projekteret og optimeret byggeriet.
Vi arbejder hele tiden med at udvikle vores samarbejdsmodel, men helt grundlæggende er det vores mål at bringe entreprenøren og leverandørerne ind på rådgiverniveau.
Adm. direktør Jens Nyhus Carlsberg Byen P/S
Ved at inddrage entreprenøren som rådgiver på lige fod med arkitekter og ingeniører allerede i opstartsfasen, sikrer man en mere gnidningsfri byggefase med færre ubehagelige overraskelser, økonomiske overløb og en bedre tidsstyring. Derfor ønsker Carlsberg Byen, at denne type samarbejder fremadrettet skal være kendetegnende for alle projekter i det nye kvarter.
– Vi arbejder hele tiden med at udvikle vores samarbejdsmodel, men helt grundlæggende er det vores mål at bringe entreprenøren og leverandørerne ind på rådgiverniveau, så vi har fokus på byggeprocessen allerede i projekteringen. Det er nemlig her, 90 procent af alle beslutninger i et byggeprojekt bliver truffet. Derfor giver det en mere optimal byggeproces med færre overraskelser – og i sidste ende bedre byggerier, siger administrerende direktør i Carlsberg Byen P/S, Jens Nyhus, som gennem sine mange år i byggebranchen kun har gode erfaringer med at involvere entreprenører tidligt i samarbejdet om et nyt byggeri.
Tillid er essentielt
For at lykkes med den nye samarbejdsform, er det vigtigt, at der er både god kemi og tillid mellem de involverede parter – og det er bygherrens fornemmeste opgave at sikre dette tidligt i processen.
– Traditionen i byggebranchen har været, at man bare byggede løs og så efterfølgende tog slagsmålet med de andre firmaer, der var involveret på forskellige stadier af byggeriet. Det kan resultere i en mistro parterne imellem i forhold til budget og forbrug. Derfor har vi i Carlsberg Byen valgt at køre med helt åbne kort – og dermed også regnskaber – fra start og frem til, at totalentreprisen er underskrevet. Når blækket så er tørt, er det entreprenørens ansvar at holde sig inden for de aftalte økonomiske rammer, fortæller Jens Nyhus.
Hele værdikæden
En yderligere grund til, at den nye samarbejdsmodel er interessant for Carlsberg Byen er, at udviklingsselskabet har et stort behov for at påvirke byggeprocessen, så den bedst muligt lever op til ambitionerne for det samlede byudviklingsprojekt.
Derfor har man også valgt at arbejde med hele værdikæden i byggeriet – fra udviklingen af projektet over til selve byggeriet og helt frem til udlejning eller salg.
– Det er vigtigt i et byudviklingsprojekt som vores, at vi er med hele vejen. Når vi om ti år har færdiggjort vores arbejde med at udvikle Carlsberg Byen, så skal området jo stå som et samlet hele, der på alle måder lever op til vores visioner og ambitioner for et dynamisk og levende kvarter – Carlsberg Byen er ikke bare et byggeprojekt. Vi er ved at skabe et helt nyt kvarter i København, hvor folk både bor, køber ind, slapper af, går på café, arbejder og går i skole, siger Jens Nyhus.