Dansk Byggeri og Deloitte har været i gang med at analysere på den økonomiske situation for landets bygningsentreprenører. Analysen viser, at efter et år med stagnation i indtjeningen går det igen fremad.
Virksomhederne har nu den højeste indtjening pr. ansat i hele bygge- og anlægsbranchen – men alligevel kæmper mange af dem med lav likviditet.
Ser vi over en bred kam, er de danske bygningsentreprenører i den grad tilbage på sporet.
Thomas Frommelt{break}Partner i Deloitte
– Ser vi over en bred kam, er de danske bygningsentreprenører i den grad tilbage på sporet. I 2014 lå det gennemsnitlige primære resultat pr. ansat på 103.000 kroner mod kun 79.000 kroner året før. Det er en stigning på hele 30 procent, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt i en pressemeddelelse.
De små er bedst
Analysen afslører desuden, at det særligt er de små virksomheder, der har klaret sig ekstraordinært godt.
– Tallene viser, at de små virksomheder med 5-10 ansatte faktisk er de bedste til at tjene penge. I gennemsnit tjener de næsten dobbelt så meget pr. ansat som de mellemstore virksomheder med 26-100 ansatte. End ikke de allerstørste formår at komme tæt på det resultat, siger Thomas Frommelt.
Byggeentreprenørerne er desuden blevet bedre til at opfylde deres kortsigtede økonomiske forpligtigelser. Men langt fra alle klarer sig lige godt, mener Thomas Frommelt.
– Ser vi på gennemsnittet, har bygningsentreprenørerne den højeste likviditetsgrad i bygge- og anlægsbranchen. Alligevel er mere end hver fjerde virksomhed presset likviditetsmæssigt, hvilket vidner om, at der er en stor spredning i branchen. Har man ikke likviditet, har man begrænsede muligheder for at foretage de nødvendige investeringer. Det er uden tvivl et problem, siger han.
Ifølge Deloitte er 14 procent af de danske bygningsentreprenører i forhøjet risiko for at gå konkurs, hvilket er et fald på et procentpoint i forhold til sidste år.