Der er tilfredshed i Dansk Byggeri med regeringens aftale med Kommunernes Landsforening om at øge anlægsloftet til 17 milliarder kroner i 2018. Det er ikke bare en forbedring i forhold til regeringens oplæg på 15 milliarder kroner, men også et højere beløb end i år, og erhvervspolitisk direktør Torben Liborius siger til Dagens Byggeri, at forhandlerne fra de to parter skal have ros for aftalen.
– I forhold til den rundbarbering, som i hvert fald finansministeren lagde op til med en anlægsramme på kun 15 milliarder kroner, mens kommunerne og Dansk Byggeri havde vurderet, at 19 milliarder kroner ville være det rigtige niveau i forhold til behovet, er det fornuftigt at lande på 17 milliarder kroner, Torben Liborius.
God økonomi
Han noterer, at det ikke alene er en forbedring på to milliarder kroner i forhold til finansministerens oprindelige oplæg, men også en forbedring i forhold til i år med 700 millioner kroner.
– Rammen er i år på 16,3 milliarder kroner, så alene det, at rammen ikke sættes ned – men hæves – er et tegn på, at den gode økonomiske situation har fundet vej til aftalen. Pengene skal især anvendes på at indhente noget af det allerede eksisterende vedligeholdelsesefterslæb. På skoleområdet drejer det sig om de store indeklimaproblemer, som er blevet kortlagt. I næsten halvdelen af undervisningstimerne i folkeskolen er CO2-niveauet i luften over de anbefalede grænseværdier. Det går ud over indlæringen, siger Torben Liborius.
Ingen grund til at jamre
Han peger også på behov for investeringer på ældreområdet, og ikke mindst vejene.
– De kommunale veje er et område, som virkelig hænger. Så der er nok at bruge pengene på. Der bør være glæde ude på landets rådhuse i dag, der er ingen grund til at jamre, siger Torben Liborius, der afviser, at et højere anlægsniveau kan skabe flaskehalsproblemer.
– Der er den fornødne arbejdskraft til rådighed. Der er nogle områder, hvor det begynder at stramme til i forhold til at skaffe kvalificeret arbejdskraft, men der er stadig arbejdskraft at få, og der er områder af landet, hvor flere ønsker opgaver, end der er mangel på arbejdskraft. Al tale om overophedning og flaskehalse er i øjeblikket teatertorden, slutter Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør.