Byggesektoren er klar – nu inviteres politikerne med om bord

De sidste knap 10 år har bygge- og ejendomsbranchen arbejdet for at udbrede bæredygtighed i branchen. Nu er tiden kommet til at få politikerne med, så der for alvor bliver sat skub i de bæredygtige byggesejl.
Folketingen skal gå foran, hvis den hyppigt italesatte CO2-reduktion skal blive til noget. Foto: Green Building Council Denmark.
Folketingen skal gå foran, hvis den hyppigt italesatte CO2-reduktion skal blive til noget. Foto: Green Building Council Denmark.

5 forslag til politikerne

  • Introducer den frivillige bæredygtighedsklasse.
  • Stil krav til miljøvaredeklarationer – EPD’ere i statsligt byggeri.
  • Igangsæt DGNB pilotfase med 5-10 statslige byggerier.
  • Afsæt midler til DGNB bæredygtighedscertificering af almene boligrenoveringer.
  • Invitation til deltagelse DGNB roadmap for CO2 neutrale bygninger med helhedsorienterede strategier.

Regeringens klimamålsætning om en 70 procents reduktion i 2030 kalder på en helhedsorienteret bæredygtighedsstrategi til bygningers fulde levetid – både når det handler om nybyggeri og renoveringer. Der skal måles og stilles krav til konstruktionen og driften af bygninger for at byggebranchen for alvor kan deltage i den nødvendige omstilling.

Branchen er i gang, men hos Green Building Council Denmark efterlyser man, at regeringen vil gå forrest både som lovgiver og bygherre. Regeringen har et kæmpe potentiale for at bringe Danmark i den grønne førertrøje i det bebyggede miljø.

Forslag til Folketinget

På vegne af Green Building Council præsenterede direktør i Green Building Council Denmark Mette Qvist under et besøg hos Folketingets Boligudvalg fem anbefalinger, som politikerne kan gøre direkte brug af for at fremme omstillingen, og hermed også reduktion af CO2 udslip i byggeriet.

Boligudvalget tog positivt imod anbefalingerne og udtrykte ønske om fortsat dialog om øget bæredygtighed i byggeriet.

– Boligudvalget tog positivt imod vores anbefalinger, og det er vi naturligvis glade for, og de er særligt relevante i forhold til de kommende forhandlinger om klimalov og boligaftale. Vi opfordrer derfor det brede flertal i Folketinget til at finde inspiration til byggeriets bidrag i vores forslag hvor særligt den eksisterende bygningsmasse rummer et stort potentiale, siger Mette Qvist.

Relateret indhold