Byggesektor skal holde fast på de uddannede

Det danske arbejdsmarked er forbundne kar og ikke isolerede siloer.
Ifølge BAT-kartellets sekretariatschef Gunde Odgaard skal virksomhederne være bedre til at holde de uddannede håndværkere i branchen. Foto: Colourbox.
Ifølge BAT-kartellets sekretariatschef Gunde Odgaard skal virksomhederne være bedre til at holde de uddannede håndværkere i branchen. Foto: Colourbox.

Ifølge Dansk Byggeri er antallet af uddannede håndværkere i år kun omkring halvdelen af antallet i 2010, og det ses nu for alvor i form af en voldsom mangel på håndværkere i byggesektoren. På seks år er antallet af nyuddannede håndværkere i øvrigt faldet med 43,5 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Problemet afbødes imidlertid ved, at de danske byggefirmaer i stedet for unge danskere ansætter lønmodtagere fra udlandet, og i dag er cirka otte procent af de ansatte i byggebranchen fra udlandet. For fire år siden var det kun fem procent.

BAT-kartellets sekretariatschef Gunde Odgaard siger til Dagens Byggeri, at problemerne dels skyldes, at der under kriseårene ikke blev uddannet nok lærlinge, og dels at de faguddannede bygningshåndværkere har let ved at finde arbejde i andre brancher.

Lok dem tilbage

– Halvdelen af de uddannede bygningshåndværkere arbejder i andre brancher, og mangler virksomheder arbejdskraft, vil det være en god idé at forsøge at lokke nogen af dem tilbage. En bedre planlægning af behovet for mandskab er noget af det, man kan gøre. Men virksomhederne kan også gøre meget for, at folk ikke forlader branchen. De begynder typisk at forlade branchen, når de er midt i fyrrene. Arbejdsgiverne skal gøre noget for, at de bliver længere i branchen. Det vil også afhjælpe den akutte arbejdskraftmangel, som Dansk Byggeri påstår, der er, siger Gunde Odgaard.

Han hæfter sig i øvrigt ved, at der er store forskelle på, hvor gode virksomhederne er til at holde på deres personale, til de skal på pension.

Lær af hinanden

Han opfordrer Dansk Byggeris medlemsvirksomheder til at lære af de virksomheder, som formår at holde på medarbejderne.

– Så står de ikke i “stop-and-go” situationerne. Samtidig skal vi etablere et system, så vi kan uddanne og holde fast i de unge, uanset hvordan konjunkturerne er. Vi får jo brug for dem. Det værste, man kan gøre, er at glemme at uddanne de unge. Uddanner vi ikke i byggeriet, er vi ikke de eneste, der kommer til at mangle arbejdskraft, fordi halvdelen af de uddannede i byggesektoren går over i andre erhverv. Vort arbejdsmarked er forbundne kar og ikke isolerede siloer, slutter Gunde Odgaard.

Relateret indhold