Ifølge Danmarks Statistik faldt den sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse i juli med 1.200 personer, og det er første gang i over fire år, at beskæftigelsen faldt.
– Der er for tiden en positiv udvikling i dansk økonomi, trukket af arbejdsmarked, boligmarked, privatforbrug og med kernesunde offentlige finanser. Og det ændrer en enkelt måned med faldende beskæftigelse ikke på. Med færre job i juli blev den flotte stime på halvtreds måneder i træk med fremgang i beskæftigelsen brudt. Det måtte ske på et eller andet tidspunkt, og det er ikke voldsomt overraskende. Den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen, arbejdstidsregnskabet, viste nemlig også fornyligt et fald i antal arbejdstimer i 2. kvartal, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.
Holder fortsat jobfanen højt
I modsætning til det samlede arbejdsmarked, holdt byggeriet fast i den opadgående trend også i juli, hvor der skabtes yderligere ca. 800 job i byggeri og anlæg. Men også i byggeriet venter Dansk Byggeri en lidt mere moderat jobvækst fremover.
– Det seneste år er byggebeskæftigelsen ganske vist steget med 3,3 procent. Men de præsterede arbejdstimer er kun steget med 1,6 procent. Det er dog en naturlig følge af fire års kraftig jobfremgang, med i alt 21.000 flere beskæftigede, at tempoet nu ventes at gå lidt ned. Byggekranerne vokser trods alt ikke ind i himlen. Nybyggeriet af boliger er fortsat i vækst, mens pilen især på vejanlægsområdet så småt peger nedad, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri offentliggør i oktober en ny økonomisk prognose med beskæftigelses- og aktivitetsskøn for 2018 og 2019.