Ifølge Danmarks Statistik lå den sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator for byggeri og anlæg forholdsvis stabilt på -6 i december mod -7 i november.
– Det sidste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik for 2016 viser en flot fremgang i fremtidsforventningerne i industrien og servicesektoren, mens byggeriet kun kan præstere status quo på et moderat niveau. Selv om byggeriets grundform er god, er det sjældent alle delbrancher inden for byggeri og anlæg, der bevæger sig fremad samtidig. Og på samme tid dæmper udsigten til mangel på arbejdskraft også lidt af optimismen, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, og uddyber:
– Der er stigende aktivitet med nybyggeri af boliger, og også det offentlige byggeri af blandt andet superhospitaler ligger højt i landskabet. Omvendt lider anlægsentreprenørerne på vejområdet under, at der i øjeblikket færdiggøres flere opgaver, end der påbegyndes.
Mangel på folk
Som en naturlig følge af de seneste tre års beskæftigelsesfremgang på 16.000 personer i byggeriet er adgang til kvalificeret arbejdskraft ifølge Dansk Byggeri rykket øverst på dagsordenen.
– Ifølge konjunkturbarometret er det virksomheder svarende til 20 procent af byggeriets beskæftigelse, der angiver mangel på arbejdskraft som produktionsbegrænsning. Det matcher meget godt Dansk Byggeris medlemskreds, hvor en undersøgelse fra november viste, at rekruttering af arbejdskraft opfattes som den største udfordring af 26 procent af medlemmerne, siger Bo Sandberg.
Når det kommer til faktiske forgæves rekrutteringer, som det opgøres af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, var der i 3. kvartal 4.300 forgæves rekrutteringer inden for byggeri og anlæg, svarende til 2,8 pct. af byggeriets beskæftigelse.
– 2,8 pct. af beskæftigelsen lyder måske ikke af så meget, men det er den højeste procentandel inden for alle brancher. Og det hører med til historien, at det selvfølgelig langt fra er alle byggevirksomheder, der har stået over for at skulle nyansætte lige præcis i 3. kvartal 2016, siger Bo Sandberg.