Byggeriet er ramt af efterårshumør

Byggebranchen har det for så vidt okay, men det kniber med humøret.
Foto: PhotoMIX-Company // Pixabay.com.
Foto: PhotoMIX-Company // Pixabay.com.

Det kan være mørket. Det kan være det dårlige vejr. Det er nok i virkeligheden de stadigt stigende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft kombineret med, at flere virksomheder bøvler med en lav indtjeningsgrad. Uanset hvad, er byggebranchens forventninger til branchen pessimistiske.

Det viser en rapport, som Dansk Byggeri har lavet. I undersøgelsen kan man se, at den sammensatte indikator for konjunkturen faldt fra -1 til -3. Det skal man dog ikke gå i panik over, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Arbejdsmarkedet er varmt, og det er presset, men det er ikke overophedet endnu,

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. s

– Man skal nok ikke male Fanden på væggen. Den ligger generelt dernede omkring nul, og den er svær at få over. Det ændrer heller ikke på, at det går godt i både byggeriet og dansk økonomi, siger Bo Sandberg.

Alligevel bør man holde et øje med barometret, for selv om der er mange penge at hente og tjene i byggeriet, så er det forbundet med en vis mængde udfordringer.

Der mangler stadigvæk ansatte

Udfordringerne med at skaffe arbejdskraft er, som de plejer at være, ret uoverskuelige i branchen. Der er ikke meget, der har ændret sig på den front – ikke ud over, at det er blevet sværere at få nye folk.

– Virksomheder, der samlet set står for 30 procent af beskæftigelsen, siger, at de kunne producere mere, hvis de kunne finde folk til det. Så der er flaskehalse, og det er et forholdsvist højt niveau, siger Bo Andersen.

Udfordringerne med at skaffe arbejdskraft er velkendte for de fleste, der har brugt mere end tyve minutter på byggebranchen, og hvis de skal løses, så mener Bo Sandberg, at man må lægge sig i selen.

– Populært sagt skal der en kombinationsbehandling til. Vi skal simpelthen støvsuge alle skuffer og kroge herhjemme for arbejdskraft, og så må vi hente et supplement i form af udenlandsk arbejdskraft. Derfor er vi også glade for forslaget om den lavere beløbsgrænse, men det ser ud til at være lidt op ad bakke rent politisk, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri er en arbejdsgiverorganisation for byggebranchens virksomheder.

Relateret indhold