Byggepladssikring er en by i Rusland

På trods af det øgede fokus på tyveri fra byggepladser, er sikkerheden stadigvæk i bund, mener Christian Østergaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Foto: Free-photos // Pixabay.com
Foto: Free-photos // Pixabay.com

Tyveri fra byggepladser årligt koster omkring 600 millioner kroner. Alligevel er byggebranchen fortsat alt for dårlig til at sikre værktøj, maskiner, byggevarer og andre værdier.

Det mener Christian Østergård, specialkonsulent i Syd- og Sønderjyllands Politi.

– Sagt med et glimt i øjet, så er er byggepladssikring en by i Rusland. Nogle steder er der styr på tingene, men det generelle billede er, at det halter – lige fra små til kæmpestore byggepladser, fortæller Christian Østergård.

Han oplever i sit job pladser, som er helt åbne, pladser hvor der er hegn om, men ikke ordentlige låger – eller hvor man glemmer at lukke lågen ved fyraften. Det skriver Danish Security Fair i en pressemeddelelse.

– Hvis man bare kan spankulere ind fra gaden, så er det jo et signal til tyven om, at her er fred og ingen fare; “bare kom og forsyn dig”, påpeger specialkonsulenten, som taler om emnet og viser dårlige eksempler frem på Danish Security Fair i Fredericia i slutningen af august.

Tyverier koster penge i genanskaffelse, forsinkelser, forsikring med videre. Så det kan undre, at man i en branche med hård konkurrence og pres på prisen ikke ofrer området mere opmærksomhed, mener Christian Østergård.

Han understreger, at tyverierne ikke kun er natlige gerninger i mere eller mindre øde omgivelser. Om dagen kan tyvene nemlig udnytte, at der er mange forskellige aktører på en plads, så man kan gå rundt uantastet – og så er internt svind og interne tyverier desværre ikke et særsyn, tilføjer han.

Planlægning og sund fornuft

Faktisk kan man øge sikkerheden betragteligt med planlægning, sund fornuft og lavpraktiske tiltag.

– Det handler om at tænke sikring ind allerede i planlægningsfasen, om at lave en risikovurdering og om at indrette pladsen ordentligt, så eksempelvis de dyre varer og maskiner ikke står helt ude ved hegnet.

Han har i øvrigt også en række konkrete råd til, hvordan håndværkerbilen/varebilen undgår at blive en “Tag selv-bil”, som han udtrykker det.

– Byggebranchen og politiet har en fælles udfordring omkring byggepladssikring – det er for nemt bare at pege på politiet. Hvis man har masser af kostbare sager på en byggeplads, så må branchen gøre noget for at passe på sine ting – politiet kan ikke stå og kigge på alle pladser døgnet og året rundt. Byggebranchen og politiet skal stå sammen om at gøre det så bøvlet som muligt for banditterne at løbe med tingene, slutter Christian Østergård.

Relateret indhold