Først måtte den italienske metroentreprenør Cipa af med 22 millioner kroner for underbetaling af medarbejderne, og senest er det blevet til endnu en efterbetaling på syv millioner kroner efter – ifølge Fagbladet 3F – at have snydt flere hundrede ansatte fra især Polen og Rumænien for overtidsbetaling. Det fremgår af et forlig mellem Cipa og 3F “Bygge, Jord og Miljø” i København.
Dertil kommer, at firmaets egne revisorer har afsløret ulovligt skattesnyd på metrobyggeriet for et stort millionbeløb:
Den seneste sag ligger i forlængelse af den tidligere sag. Det er et udtryk for, at der er ved at blive ryddet op efter flere års problemer med Cipa. Nu må fremtiden så vise, hvordan det kører fremover.
Kim Lind Larsen, formand for 3F’s byggegruppe
– Den seneste sag ligger i forlængelse af den tidligere sag. Det er altså ikke en helt ny sag. Det er et forhold, der hænger sammen med, at vi har fået afklaret blandt andet arbejdstidsspørgsmålet i den anden sag. Der er tale om en ekstraregning. Det er et udtryk for, at der er ved at blive ryddet op efter flere års problemer med Cipa. Nu må fremtiden så vise, hvordan det kører fremover, siger formanden for 3F’s byggegruppe, Kim Lind Larsen, til Dagens Byggeri.
Må stå frem
Kim Lind Larsen erkender, at der har været mange sager om underbetaling og social dumping på metrobyggeriet, og han vil ikke udnævne en enkelt skyldig for, at det er gået, som det er:
– Jeg kan bare konstatere, at vores afdeling “Bygge, Jord og Miljø” i København har arbejdet med spørgsmålet i rigtig lang tid. Det har været svært at få folk til at stå frem. Hvis vi skal kunne bevise, at folk bliver snydt i løn, er vi nødt til at få nogen til at stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold. Det har de ikke turdet, men i forbindelse med Cipa-sagen begynder ansatte i andre firmaer også at stå frem. Det er ikke fordi, vi ikke har forsøgt – det har vi virkelig – men de udenlandske arbejdere har ligesom ikke stolet på os, siger Kim Lind Larsen videre.
Tilidsforhold
Han er ikke i tvivl om, at de priser, som de udenlandske entreprenører har vundet opgaverne på, har været så lave, at de danske firmaer ikke har kunnet være med:
– Men formentlig også så lave, så de ikke har kunnet betale de korrekte lønninger. Vi har lært, at vi skal være så tæt som muligt på bygherren. Jo større muligheder giver det for at påvirke kontraktforhold og hvilke oplysninger, vi kan få. Vi kan få et tæt samarbejde med både hoved- og underentreprenører på opgaverne. Det gælder om at skabe et tillidsforhold mellem fagbevægelse, bygherrer og entreprenører fra starten af et byggeri. Det gør vi på Femern og på de nye sygehusbyggerier. Desuden arbejder vi på at skabe et tillidsforhold til de medarbejdere, der kommer hertil fra udlandet. Vi må indrømme, at nogle få af dem, der kommer fra Østeuropa, ikke har de bedste erfaringer med fagforeningerne der, hvor de kommer fra, slutter formanden for 3F’s byggegruppe.
Flere tilfælde
Forleden indgik det irske mandskabsbureau ICDS også et forlig for i alt otte millioner kroner for lønsnyd. Og tidligere er firmaerne Cinterex, Kormal og Jobco blevet afsløret i at underbetale de ansatte på metrobyggeriet.
Sagerne er så store, at de er blandt de største tilfælde af social dumping i Danmark gennem tiden.
Den italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team bruger hovedsagligt udenlandske firmaer til det omfattende arbejde med at grave, armere og støbe stationer og tunneller til den nye metro. De har ikke ansat lokal arbejdskraft, men mest importeret arbejdskraft fra udlandet.
Underbetalingen af de udenlandske ansatte gør, at danske firmaer har svært ved at konkurrere om ordrerne, mener Silas Grage.
– Cipa har underbudt de firmaer, der ikke snyder. På den måde udkonkurrerer Cipa jo de reelle virksomheder i branchen, mener han.
Tavs direktør
Aldo Bellone, direktør i Cipas danske selskab, har ikke ønsket at kommentere sagerne.
Ifølge pressechef Sigurd Nissen-Petersen fra den italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team har den seneste sag om de syv millioner ikke skyldtes ond vilje. Reglerne i overenskomsten har været forvirrende.
– Der har været store problemer i Cipa i 2014 med løn og skat. Men billedet ser anderledes ud nu. Det er klart, at overenskomsterne skal overholdes, og derfor har vi hjulpet med at lave forlig mellem ICDS og Cipa og fagforeningen, siger Sigurd Nissen-Petersen fra Copenhagen Metro Team.
Den nye direktør i Copenhagen Metro Team, Daniele Cascianelli, er ved at forhandle en aftale på plads med 3F. Det skal sikre, at reglerne bliver mere klare for de udenlandske firmaer på metrobyggeriet.
– Selvfølgelig er der problemer derude, Men det handler om at få løst det hurtigst muligt. Vi skal viske tavlen ren og se fremad, siger pressechef Sigurd Nissen-Petersen.
