Building Green byder op til dans i Aarhus

80 talere, 70 udstillere og rig mulighed for at netværke med hele den bæredygtige byggebranche. Det er menuen, når Building Green slår dørene op til to dages grøn byggeevent under temaet Bæredygtige Valg.
Blixens i Gellerupparken i Aarhus vandt Årets Erhvervsbyggeri i 2019. Bygningen lavet af bæredygtige materialer og åbent for offentligheden. På de grønne dage i Aarhus vil partner i Arkitema Architects Glenn Elmbæk fortælle om projektet. Foto: Arkitema Architects.
Blixens i Gellerupparken i Aarhus vandt Årets Erhvervsbyggeri i 2019. Bygningen lavet af bæredygtige materialer og åbent for offentligheden. På de grønne dage i Aarhus vil partner i Arkitema Architects Glenn Elmbæk fortælle om projektet. Foto: Arkitema Architects.

Building Green rykker for fjerde gang til Aarhus og afholder et to dages grøn byggeevent i Centralværkstedet 25. og 26. marts. I løbet af dagene er der rig mulighed for at lade sig inspirere af både udstillere og talere – blandt andre stadsarkitekt i Aarhus Stephen Willacy. Der vil tale om Danmarks næststørste bys ambitioner om at blive CO2 neutral i 2030. Men hvordan gør man det i en by, der vokser med 5000 mennesker årligt?

– Siden krigen er Aarhus fodaftryk vokset tre gange. Vi har bredt os længere og længere ud. Hvis vi skal vende udviklingen, skal vi gøre byen mere kompakt og bygge langs letbanekorridoren, så folk får et alternativ til bilen. I Lisbjerg har vi anlagt et stort område, hvor folk kan stille bilen og tage letbanen til byen. På samme måde udbygger vi cykelstierne, så der er flere alternativer til privatbilismen, siger Stephen Willacy.

Mikro og makro

På makroniveau handler det om at tænke kommunen som et stort sammenhængende fællesskab, hvor alle dele spiller sammen i en fælles hele. På mikroniveau skal borgernes ønsker til lokalmiljøet integreres i arkitekturen.

– Vi er begyndt at se mere på, hvad det enkelte projekt giver til byen. På en måde har vi vendt processen om, så vi nu tænker byliv først, så byrum og til sidst bygninger. Det giver en helt anden forankring, når lokalsamfundet har været inddraget fra første færd, siger Stephen Willacy.

Blixens

Lokal forankring er også en vigtig præmis i byggeriet Blixens, som vandt Årets Erhvervsbyggeri i 2019. Bygningen er designet som kontor til Aarhus Kommune, men har også et socialt sigte. Partner i Arkitema Architects Glenn Elmbæk fortæller om projektet på hovedscenen onsdag.

– Blixens ligger midt i Gellerup Parken. Det er både en kommunal arbejdsplads og et mødested for hele kvarteret. Udover 950 kommunale arbejdspladser er der også en politistation, et iværksættermiljø, en café, et auditorium, værksteder og et kafferisteri i bygningen. Alle kan komme ind fra gaden og gøre brug af de offentlige faciliteter, siger han.

Erhvervsbyggeriet Blixens vandt prisen for bedste erhvervsbyggeri i 2019. Foto: Arkitema Architects.
Erhvervsbyggeriet Blixens vandt prisen for bedste erhvervsbyggeri i 2019. Foto: Arkitema Architects.

Bæredygtige valg

Blixens er bygget bæredygtigt både med hensyn til formgivning, energiforbrug, materialevalg og på sociale parametre. På Building Green vil Glenn Elmbæk fortælle om nogle af de valg, de har truffet undervejs i processen for at skabe et moderne bæredygtigt byggeri, som giver værdi på alle parametre:

– Bæredygtighed er et komplekst felt, hvor vi hele tiden lærer nyt. Nogle gange er det bedre at bruge jomfrueligt træ end genbrugstræ, hvis genbrugstræet indeholder rester af lak og tungmetaller. I byggeriet må vi konstant opveje fordele og ulemper ved hvert eneste valg. Jeg glæder mig til at diskutere de mange bæredygtige valg, branchen står overfor på Building Green.

Relateret indhold