Branchen kan bruge et uddannelsesløft

Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, giver her en status på 2015 - og ser frem mod 2016.
Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.

Dagens Byggeri: Hvad har karakteriseret branchen i 2015?

Lars Storr-Hansen: Vi er på vej til at lægge krisen bag os. Det har været gennemgående i mange af de vigtigste nøgletal i år. Der er en pæn fremgang at spore – især i de store byer. Men 2015 har også vist landets yderområder opmærksomhed. Med planlovslempelser og udflytninger er der politisk sendt et signal om, at der skal være balance – uden at stikke en kæp i hjulet på den positive udvikling, der sker i de større byer. Det samme hjælper videreførelsen af BoligJobordningen med til.

Dagens Byggeri: Var der hændelser, der skilte sig særligt ud – på godt og ondt?

Lars Storr-Hansen: 2015 gjorde det for alvor synligt, at flygtningepresset på Europa er reelt. Det blev i år meget konkret og synligt i Danmark. Det vil udfordre hele samfundet, men også byggeriet, som står i centrum, når der skal skabes fysiske rammer til de mange mennesker uden tag over hovedet. Det bliver også en udfordring på arbejdsmarkedet at være med til at sikre en god og samfundsøkonomisk forsvarlig integration. Kommer det ikke til at fungere denne gang, så vil vores samfundsmodel for alvor være udfordret.

Dagens Byggeri: Hvilke udfordringer venter der branchen i 2016?

Lars Storr-Hansen: Vi venter endnu på et sundt selvbærende opsving. Det går fremad, men tempoet vil nok være moderat i en rum tid fremover. Vi skal derfor fortsætte med reformpolitik, så vi bliver skarpe og konkurrencedygtige på arbejdsmarkeds- og skatteområdet. Lige nu er der grund til bekymring om anlægsbranchens vilkår, da der ivrigt skrues ned for ambitionerne på flere kloge og fremtidssikrende anlægsprojekter. Til gengæld kan man håbe, at branchen forbliver skarp på klima- og energiområdet efter COP21. Bygge- og anlægsbranchen har så mange dygtige og potentielle kompetencer og bør være med til at fremvise løsninger til glæde ikke bare for Danmark men også for vores eksport.

Dagens Byggeri: Hvilke muligheder ser du fremadrettet for at udvikle branchen yderligere?

Lars Storr-Hansen: Vi skal have uddannelsesniveauet op. Det er nødvendigt for fagligheden, men også for at gøre branchen attraktiv for de unge, som vi får hårdt brug for om ganske få år. Det bliver også vigtigt, at branchen tiltrækker flere højtuddannede til at løfte kompetenceniveauet, og at vi skaber bedre muligheder for videregående efteruddannelser. Teknologien går kun én vej, og det er opad. Derfor må bygge- og anlægsbranchen løfte sig i takt med de tekniske fremskridt – og gerne med et mål om at nå et endnu højere relativt niveau end i dag.

Relateret indhold