Billund Kommune er den mest erhvervsvenlige kommune i Danmark. Det viser Dansk Byggeris årlige analyse af landets 98 kommuners erhvervsvenlighed.
I kommunen, der som bekendt har både har Billund Airport, Lego og Lalandia, er man bedst til at køre med en lav erhvervsbeskatning og var nummer to i analysen målt på udbudspolitikken.
– Hos os er erhvervsvenlighed en del af vores kerneydelse på lige fod med børnepasning og ældrepleje. Vi ved, at hvis ikke vi yder en god erhvervsservice, kan vores indtægtsgrundlag falde, og så vil det gå udover de øvrige kerneydelser. At vi nu for tredje gang på fem år bliver kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune fortæller, at vi lykkes med at tænke god erhvervsservice hele vejen rundt fra vores samarbejde med virksomhederne over tilbud om børnepasning til åbningstider på genbrugspladsen, siger borgmester Ib Kristensen (V).
Også i 2017 og 2014 løb Billund med titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. For at fejre prisen bliver der i dag, tirsdag, serveret kaffe og rundstykker på torvet i Billund.
Mønsterkommune
Hos Dansk Byggeri er der glæde over tilværelsen i “Børnenes Hovedstad”.
– Billund er en mønsterkommune at drive virksomhed i. Her lytter man til de ønsker og ideer, virksomhederne har. Der bliver holdt igen med afgifter for erhvervslivet og sagsbehandlingen af byggesager er gratis. Alt sammen noget som andre kommuner bør lære af, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.
– Erhvervsvenlighed er vigtigt for alle byens borgere, for når virksomhederne har det godt, kommer der flere arbejdspladser og lokal vækst, som giver skattekroner i kommunekassen til en god ældrepleje, veje uden huller og gode børnehaver og skoler. Derfor håber jeg, at både virksomhedere og borgere vil tage sig tid til at kigge forbi og fejre, at erhvervsvenligheden i Billund er i top, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.
Hovedstadskommunerne skuffer
Billund tager teten sammen med andre jyske kommuner. Efter Billund kommer kommunerne i Thisted, Holstebro og Skive, og hele top 10 er faktisk jysk. Den første sjællandske kommune er Frederikssund på en 11. plads.
De store byer og hovedstadskommunerne skuffer dog gevaldigt. Aarhus Kommune har tidligere ligget i den bedste halvdel men er nu røget ned som nummer 74, Aalborg Kommune ligger nummer 86, og pånær Ballerup er hovedstadskommunerne samlet i den nederste halvdel.
– Det er trist at se, at kommunerne omkring København ikke gør mere for at skabe optimale vilkår for deres virksomheder. På grund af den demografiske udvikling etablerer mange virksomheder sig i omegnskommunerne. Men det er uholdbart, hvis det bliver en sovepude for især vestegnskommunerne. De burde tage på besøg i de midt- og vestjyske kommuner og få inspiration til, hvordan man skaber de bedste rammer for det lokale erhvervsliv, siger Lars Storr-Hansen.