Beskæftigelsesminister afviser besparelseskritik

- Arbejdstilsynet har i en årrække været begunstiget af, at have fået tilført midler til at udføre en ekstraordinær tilsynsindsats, oplyser Jørn Neergaard Larsen.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser den kritik som foreningen Rejsearbejdere.dk har rejst af planerne om at skære i Arbejdstilsynets økonomi og det risikobaserede tilsyn. Foto: Kim Vadskær.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser den kritik som foreningen Rejsearbejdere.dk har rejst af planerne om at skære i Arbejdstilsynets økonomi og det risikobaserede tilsyn. Foto: Kim Vadskær.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen kommenterer i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg den kritik, som foreningen Rejsearbejdere.dk har rejst af planerne om at skære i Arbejdstilsynets økonomi og det risikobaserede tilsyn.

Rejsearbejdere.dk har blandt andet spurgt, hvorfor der kun føres tilsyn med virksomheder, der har mere end to årsværk ansat, men ifølge ministeren “opererer lovforslaget ikke med, at der kun skal føres tilsyn med virksomheder med to eller flere årsværk”:

Arbejdstilsynet har i en årrække været begunstiget af, at have fået tilført midler til at udføre en ekstraordinær tilsynsindsats. Det har været kendt, at der var tale om en særlig indsats og en midlertidig bevilling.

Jørn Neergaard Larsen (V) Beskæftigelsesminister

– Jeg er enig i, at der også kan være helt små virksomheder, der ikke har orden på arbejdsmiljøet. Derfor indebærer lovforslaget, at virksomheder med ét eller flere årsværk fortsat vil kunne blive udtaget til risikobaseret tilsyn, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Intet nyt

Rejsearbejdere.dk har også spurgt, hvorfor virksomhederne varsles inden tilsyn, men det er der ifølge Jørn Neergaard Larsen ikke noget nyt i:

– Når virksomhederne varsles, giver det mulighed for, at virksomheden selv kan løse eventuelle arbejdsmiljøproblemer inden tilsynsbesøget, siger ministeren og henviser til, at Arbejdstilsynet siden 2012 har varslet virksomhederne om, at der bliver gennemført risikobaseret tilsyn inden for 1-4 måneder.

Med lovforslaget lægges op til, at virksomhederne fortsat bliver varslet minimum en måned før tilsynet:

– Tilsynet er fortsat uanmeldt, da virksomhederne ikke får oplyst dato og tidspunktet for besøget, forklares det.

Attraktivt

Rejsearbejdere.dk kritiserer Arbejdstilsynets hjemmeside, hvad angår visningen af virksomheder, der er under skærpet tilsyn. Ministeren understreger, at hensigten bag smiley-ordningen er, at den har et forebyggende sigte:

– Det skal således være attraktivt for virksomhederne altid at have orden i arbejdsmiljøet, og virksomhederne skal motiveres til at overholde arbejdsmiljøloven. Derfor skal virksomhederne belønnes ved at kunne få en grøn smiley – også selvom de tidligere har haft problemer. Jeg har i øvrigt fra Arbejdstilsynet fået oplyst, at tilsynet løbende arbejder med at udvikle og forbedre hjemmesiden, således at den bliver nemmere at søge og navigere i, skriver Jørn Neergaard Larsen.

Han henviser også til, at bødeniveauerne med lovforslaget hæves for “skærpende” og “særligt skærpende” omstændigheder.

Ikke i fængsel

Der er allerede i dag mulighed for at fordoble grundbøden ved overtrædelser, der har medført en alvorlig personskade eller dødsfald. Det vil også gælde fremover – også for store virksomheder:

– Arbejdsmiljøloven indeholder mulighed for at idømme fængselsstraf for overtrædelse af lovgivningen. Denne mulighed har dog aldrig været anvendt. Dette skyldes blandt andet, at straf for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen retter sig mod virksomheden – den juridiske person – og ikke individer den fysiske person, påpeger beskæftigelsesministeren, der til kritikken af de besparelser, der er bebudet med Finansloven, siger:

– Arbejdstilsynet har i en årrække været begunstiget af, at have fået tilført midler til at udføre en ekstraordinær tilsynsindsats. Det har været kendt, at der var tale om en særlig indsats og en midlertidig bevilling.

Relateret indhold