Dårligt vejr som begrænsning
- En oversigt over dårligt vejr som produktionsbegrænsning i bygge- og anlægsbranchen. Opgørelsen er lavet over vintermånederne i de pågældende år (dec-feb). Opgjort i procent.
- 2006/2007: 9,3
- 2007/2008: 6,7
- 2008/2009: 3,0
- 2009/2010: 10,3
- 2010/2011: 26,3
- 2011/2012: 6,7
- 2012/2013: 11,0
- 2013/2014: 9,0
- 2014/2015: 8,0
- 2015/2016: 12,7
- 2016/2017: 6,3
- Kilde: Danmarks Statistik.
Byggeriet er i høj grad afhængig af, hvordan vejret arter sig, ikke mindst i vintermånederne, som kan byde på perioder med hårdt vejrlig, der sætter en stopper for aktiviteterne. Men den forgangne vinter har været specielt nådig over for de danske byggevirksomheder. Ifølge en undersøgelse fra Cembrit, der fremstiller byggematerialer i fibercement, har blot seks procent af de danske byggevirksomheder meddelt, at vintervejret har været årsag til produktionsbegrænsninger i deres aktiviteter.
Det er det laveste niveau i otte år og er en halvering fra forrige vinter.
Undersøgelsen bygger på tal fra Danmarks Statistik over byggeriets bedste og værste vintermåneder de sidste 10 år, hvad angår vejrets påvirkning på aktiviteterne. Ifølge opgørelsen skal man helt tilbage til 2010/2011 for at finde den værste vinter for byggeriet inden for perioden.
Over en 10-årig periode peger cirka 10 procent af byggevirksomhederne i gennemsnit på, at vejret har været årsag til produktionsbegrænsninger, så den forgangne vinters seks procent tyder på en usædvanlig mild vinter.
DMI beretter også, at gennemsnitstemperaturen var højere end gennemsnittet for de sidste 10 år; at der kun var 38 døgn med frost og 63 dage nedbør; at mængden af nedbør var det laveste i seks år, og at vi samtidig også kunne nyde en hel del solskinstimer.
Positiv sidegevinst
Erhvervsorganisationen Dansk Byggeri har set nærmere på Cembrits opgørelse, og cheføkonom Bo Sandberg glæder sig over den milde vinter 2017, fordi den har haft stor indflydelse på beskæftigelsen:
– En mild vinter er ganske enkelt guld værd for bygge- og anlægsbranchen. Byggebeskæftigelsen i første kvartal i en “normal” vinter dykker til cirka 95 procent af årsgennemsnittet, men i en mild vinter, som den vi netop har overstået, dykker den kun til 97-98 procent af årsgennemsnittet. Det betyder helt konkret cirka 4.000 flere beskæftigede i vinteren 2017, end der ville have været i en gennemsnitlig vinter.
Ifølge cheføkonomen har den milde vinter en yderligere positiv sidegevinst for byggevirksomhederne. Når der kan fastholdes et højt aktivitetsniveau året rundt, tager man også toppen af udfordringen med adgang til tilstrækkelig arbejdskraft, som typisk opstår i sommerhalvåret.
– En medvirkende forklaring på de senere års mindskede sæsonudsving i beskæftigelsen er, at byggevirksomhederne selv i perioder med lidt tyndere ordrebøger, vælger at holde på den eksisterende arbejdskraft under indtryk af opsvingets stigende rekrutteringsudfordringer, siger Bo Sandberg.
Udvandet lavsæson
Cembrit, som er landets førende leverandør af byggematerialer til tag og facade, mærker også selv, hvordan de milde vintre er med til at ændre den sædvanlige årsrytme i byggeindustrien:
– Vi har ikke haft særligt mange hårde vintre med frost og sne de sidste ti år, og derfor oplever vi heller ikke længere den typiske lavsæson over vintermånederne. Den er efterhånden blevet udvandet, fortæller Mogens Fisker, adm. direktør i Cembrit, og nævner to årsager hertil:
– Det er den både, fordi mildt vintervejr betyder, at arbejdet nemmere kan spredes ud over hele året, også i de kolde måneder. Og så sker der også rigtig meget på produktudviklingen i disse år. Materialeproducenterne, os selv inklusive, arbejder målrettet på at udvikle vejrbestandige byggematerialer, som holder stand mod vådt og koldt vejr, og som kan monteres, selvom det regner eller fryser. På den måde kan håndværkerne få noget fra hånden, selv de på dage, hvor vintervejret ikke arter sig.