BAT skyder med skarpt mod besparelser på Arbejdstilsynet

Regeringen vil spare, hvad der svarer til cirka 140 arbejdspladser i Arbejdstilsynet. Det rammer sikkerheden på byggepladserne, advarer BAT-kartellet.
Nedskæringerne vil ramme hårdt, fordi der blandt andet skæres i midler, der er målrettet øget tilsyn af sikkerhed og sundhed i byggeriet samt øget kontrol af social dumping i byggeriet, siger formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg. Arkivfoto.
Nedskæringerne vil ramme hårdt, fordi der blandt andet skæres i midler, der er målrettet øget tilsyn af sikkerhed og sundhed i byggeriet samt øget kontrol af social dumping i byggeriet, siger formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg. Arkivfoto.

Arbejdsmiljøet står for skud i regeringens finanslov for 2016. Byggefagene i BAT advarer mod regeringens planer om at nedlægge cirka 140 årsværk i Arbejdstilsynet frem mod 2017, svarende til cirka 20 procent af de ansatte:

– Det får alvorlige konsekvenser for sikkerhed og sundhed på landets arbejdspladser. Nedskæringerne rammer byggeriet hårdt, fordi branchen allerede har mange ulykker, og fordi der blandt andet skæres i midler, der er målrettet øget tilsyn af sikkerhed og sundhed i byggeriet samt øget kontrol af social dumping i byggeriet, siger formanden for BATs arbejdsmiljøudvalg Søren Schytte.

Nedskæringerne rammer byggeriet hårdt, fordi branchen allerede har mange ulykker.

Søren Schytte BAT

Useriøs strategi

Han peger videre på, at den planlagte nedskæring vil være en håndsrækning til de useriøse spillere i byggeriet – de, der gerne spiller hasard med sikkerheden og de, der tjener fedt på social dumping:

– Vi håber, at Dansk Folkeparti og andre kan tale Venstre til fornuft. De planlagte besparelser i Arbejdstilsynet må tages af bordet. På et åbent samråd om ulykker i byggeriet den 25. august i år lagde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vægt på, at ulykkestallene i byggeriet skal ned. Jeg kan ikke genkende, at ministerens melding om de alt for høje ulykkestal i byggeriet hænger så godt sammen med, at Arbejdstilsynet nu står overfor massive nedskæringer, siger Søren Schytte, der har svært ved at se nyttevirkningen af regeringens planlagte nedskæringer.

Værktøjer

Søren Schytte slår fast, at Arbejdstilsynet nødvendigvis må have værktøjer, så man kan udfylde sin rolle:

– Den første betingelse er den nødvendige økonomi, og den anden betingelse at der er en politisk vilje til at give Arbejdstilsynet de nødvendige værktøjer. Eksempelvis havde Arbejdstilsynet tidligere muligheden for at udstede administrative bøder. Der blev ikke udstedt særlig mange, men det havde en effekt. Vi kunne se, at ulykkestallet faldt. Omvendt steg ulykkestallet, da man fjernede de administrative bøder, siger han til Dagens Byggeri.

Han medgiver dog, at der også er gode elementer i Finanslovsforslaget i forhold til arbejdsmiljøet. Det gælder blandt andet en videreførelse af Dansk Center for Nanosikkerhed med ti millioner kroner årligt i tre år og desuden en ekstraordinær indsprøjtning på ti millioner kroner til branchearbejdsmiljørådene i 2016.

Relateret indhold