Bæredygtighed er blevet en hård værdi

Bæredygtighed blev tidligere opfattet som en blød værdi, men i dag er energipris og fokus på CSR så markant, at bæredygtighed er blevet en kerneværdi for Ajos.
Skurene udgør en væsentlig del af energiforbruget på en byggeplads, men der kan ifølge Ajos spares op til 17.000 kr. årligt pr. skur ved at benytte varmepumpe frem for el-radiator. Pressefoto.
Skurene udgør en væsentlig del af energiforbruget på en byggeplads, men der kan ifølge Ajos spares op til 17.000 kr. årligt pr. skur ved at benytte varmepumpe frem for el-radiator. Pressefoto.

Industrivirksomhederne og det offentlige er generelt lidt foran bygge- og anlægssektoren, når det gælder miljøforhold og bæredygtighed. Det mærker Ajos, der oplever meget kontante krav fra industrikunder og fra offentlige kunder, når der opstilles moduler og pavilloner. Energistyringen skal være i top, energikilderne effektive og isolering og energiforhold helst bedre end myndighedskravene. Det oplyser Ajos i en pressemeddelelse.

– For den type virksomheder er det ikke længere en blød værdi. De aflægger typisk et regnskab for deres ressourceforbrug og deres CO2-belastning, og der indgår midlertidigt byggeri naturligvis også. Vores opgaver i industrien og det offentlige fører til, at vi derved blive skarpere på vores tilbud omkring bæredygtighed også i bygge- og anlægssektoren. Vi er vant til skrappe krav, hvor der er forventning om brug af varmepumper, solceller og i nogle tilfælde også jordvarme i pavillonbyggerier. Jo flere opgaver, vi har i den sektor, jo mere bæredygtighed kan vi bygge ind i løsningerne på byggepladserne, siger adm. direktør i Ajos, Ole Wamsler.

Store besparelser

Et regneeksempel viser, at der pr. skurvogn kan spares næsten 17.000 kroner over 12 måneder ved brug af varmepumpe i forhold til el-radiator, og så er prisen for leje og installation af varmepumpe indregnet. Samtidig spares der udledning af 8.750 kilo CO2.

Pavilloner og moduler er ifølge Ajos væsentlige for energiforbruget på større byggepladser, men også energiforbrug i forbindelse med selve byggeriet kan være en stor omkostning og kan ofte reduceres med de rigtige tiltag og endda på en måde, så både byggeproces og selve byggeriet får et kvalitativt løft.

– Bygherre vil ofte kunne spare mange penge ved at have en central styring af byggepladsen, så eksempelvis udbygningen af opvarmningen på byggepladsen koordineres med arbejdet med at lukke facaderne til. Det giver ikke bare lavere energiforbrug, men også en bedre udtørring af byggeriet og et bedre arbejdsmiljø for bygningsarbejderne, siger Ole Wamsler.

Faste procedurer

Ajos er en del af MT Højgaard-koncernen, hvor der også er fokus på bæredygtighed. Ved projekter for over 10 millioner kroner er der fastlagt en procedure, hvor hele byggeprojektet gennemgås for at skabe bæredygtighed. Det fremgår blandt andet af retningslinjerne, at der skal ses såvel miljømæssigt som økonomisk på hele processen med anskaffelse, drift, brug og bortskaffelse. Den billigste løsning i anskaffelse er ofte ikke den billigste og bæredygtighedsmæssigt bedste på langt sigt, fortæller Ole Wamsler.

MT Højgaard har i samarbejde med Ajos udarbejdet en række retningslinjer for bæredygtige byggepladser. Eksempelvis indgår installation af varmepumper i skurvogne som et punkt, der er fuldendt. Der er begrænsninger på maskiners tomgangstider, og der er retningslinjer for brug af kabler til el-forsyning.

En holdningsændring

Ajos er også gået over til brug af LED-lys, så vidt det er muligt. Eksempelvis på byggekraner og ved oplysning af byggepladser anvendes LED-pærer. I forbindelse med byggestrøm er der i det hele taget mange besparelsesmuligheder både ved brug af de rigtige lyskilder og ved brug af lidt overdimensionerede kabler i forhold til standardvalget af et kabel til mindst tilladte strømværdi.

– Desuden kræver det en holdningsændring at gå efter de bæredygtige løsninger. De fleste er tilbøjelige til at vælge de løsninger, der giver den bedste økonomi på kort sigt, men som i så mange andre sammenhænge er det bedre at gå efter Total Cost of Ownerskip – altså den samlede økonomi, som ofte går hånd i hånd med bæredygtigheden, siger Ole Wamsler.

Det kræver en holdningsændring at gå efter de bæredygtige løsninger.

Relateret indhold