En tredjedel af den globale CO2-udledning kommer ifølge EU-Kommissionen fra bygninger. Det er en væsentlig del af bevæggrunden for Rambølls ‘Green Market Study’, der understøtter innovation og viden om bæredygtig udvikling i bygningssektoren. Undersøgelsen omfatter næsten 400 nordiske ejendoms- og bygningseksperter, og ifølge rapporten har bæredygtighed langsomt men sikkert indtaget en central rolle i byggeindustrien. Det skriver Rambøll påsin hjemmeside.
Bæredygtighed er vigtig
90 procent af respondenterne regner bæredygtighed som et nødvendigt grundlag for, at et projekt bliver en succes, og sammenlignet med traditionelle bygninger har bæredygtige bygninger i gennemsnit 3-5 procent højere ejendoms- og udlejningsværdi, 5-10 procent lavere driftsudgifter, og 3-5 procent lavere ledighedsrater. Derudover er udledning af farlige kemikalier fra byggematerialer, kvalitet af dagslys og kunstigt lys samt godt indeklima de mest markante bidragsydere til sundhed og produktivitet i bygninger.
Giver sundhed
Ifølge Lars Riemann, Rambølls Executive Director for Byggeri, understreger undersøgelsen, at bæredygtighed i stigende grad ikke længere ses som alene en klima- og miljømæssig overvejelse.
– Et af de mest markante resultater af undersøgelsen er, at fokus på bæredygtighed i bygninger også bidrager til brugernes sundhed. Dette øger så igen en bygnings kommercielle attraktivitet og økonomiske værdi, siger Lars Riemann.
Et koncept
Rambøll har stor erfaring i at udvikle bæredygtige løsninger. Virksomheden har nu skabt et Liveable Building-koncept, der ser på andet og mere end de fysiske aspekter af en bygning – det inddrager for eksempel også sociale og kulturelle aspekter.
En bygning skal designes og bygges, så den imødekommer behovene hos brugerne – for eksempel ved at sikre attraktive rum, hvor man kan interagere med hinanden. Dette er især relevant i lyset af, at EU-Kommissionen vurderer, at europæerne bruger 90 procent af deres tid indendørs.