Danske arkitekter vil bygge huse, hvor der ikke opstår problemer med kondens. Det er essensen af et debatindlæg, som Lene Espernsen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, har fået bragt i Børsen.
Det har vakt stor debat, at Klima-, energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) helt har fjernet kravet til vinduers overfladetemperaturer i udkastet til BR15, og Lene Espersen giver nu udtryk for, at det ikke blot skal genindføres i det kommende byggereglement, men tilmed skærpes til de 11 grader, som de fleste aktører havde forventet.
Der var gode grunde til, at temperaturkravet på de 9,3 grader blev indført i BR10 for år tilbage. Kravet bør skærpes til 11 grader celcius i BR15.
Lene Espersen Direktør, Danske Arkitektvirksomheder
– Der var gode grunde til, at temperaturkravet på de 9,3 grader blev indført i BR10 for år tilbage. Vi er tilhængere af, at bygningsreglementet bruges offensivt til at understøtte innovation og udvikling af bedre, mere ambitiøse løsninger. Kravet bør skærpes til 11 grader celcius i BR15, skriver Lene Espersen blandt andet og fortsætter:
– Formålet med temperaturkravet er at bekæmpe kondens på indersiden af vinduerne. En lav overfladetemperatur fremmer kondens og skimmelsvamp. Arkitektvirksomhederne arbejder for, at Danmark er først med de bedste løsninger.
Det fyger med beskyldninger internt i branchen, efter det er kommet frem, at Rasmus Helveg Petersen har besøgt Velfac – den eneste producent, som har et vindue på markedet, der ikke kan leve op til et skærpet temperaturkrav – men Lene Espersen ønsker ikke at forholde sig til de enkelte aktører i sagen.
– Som uvildige rådgivere gør vi os umage for aldrig at tage parti for enkelte leverandører og producenter af komponenter og materialer, det vil vi heller ikke gøre i denne sag. Men en opgivelse af kravet vil være et klart tilbageskridt og et uheldigt brud med mange års dansk tradition for at bruge BR-kravene til at befæste Danmarks position som foregangsland, slutter Lene Espersen.