Arbejdstilsynet skal stoppe ekstraindsats

Regeringen har besluttet at lade Arbejdstilsynets midlertidige bevilling til særlige tilsynsindsatser delvis udfase i 2016.
Regeringen har truffet en beslutning om at lade Arbejdstilsynets midlertidige bevilling til særlige tilsynsindsatser delvis udfase i 2016. Arkivfoto: Torben Jastram.
Regeringen har truffet en beslutning om at lade Arbejdstilsynets midlertidige bevilling til særlige tilsynsindsatser delvis udfase i 2016. Arkivfoto: Torben Jastram.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen kunne forleden i et samråd i Folketinget fortælle en god nyhed om antallet af arbejdsulykker, der over de seneste fem år samlet er faldet med syv procent.

De alvorlige arbejdsulykker er faldet fire procent fra 2011 til 2012. Til gengæld er udviklingen i anmeldte erhvervssygdomme gået den forkerte vej med en stigning de seneste fem år på næsten 50 procent – fra cirka 15.000 i 2010 til næsten 22.000 i 2014. Det er dog ifølge ministeren ‘kun cirka én fjerdedel af anmeldelserne, der bliver anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen som arbejdsrelaterede sygdomme’:

Arbejdstilsynet har i en årrække været begunstiget af at have fået tilført midler til at udføre en ekstraordinær tilsynsindsats.

Jørn Neergaard Larsen Beskæftigelsesminister

– Udviklingen i anmeldelser af erhvervssygdomme kan dog i sig selv ikke anvendes til at vurdere udviklingstendenser i arbejdsmiljøet. Det skyldes, at anmeldegraden kan variere som følge af eksempelvis øget opmærksomhed på lægers anmeldepligt eller øget opmærksomhed som følge af emner i pressen, sagde ministeren på samrådet.

Grønthøster

Der har fra flere sider været rejst skarp kritik af, at regeringen i forbindelse med finanslovsforslaget har den store grønthøster inde over Arbejdstilsynet. Men ministeren afviser kritikken:

– Arbejdstilsynet har i en årrække været begunstiget af at have fået tilført midler til at udføre en ekstraordinær tilsynsindsats. Det har været kendt, at der var tale om en særlig indsats og en midlertidig bevilling, som udløb. I regeringen står vi i en situation, hvor der samlet set er færre penge til politiske prioriteringer i 2016 end ventet før valget. Derfor har vi truffet en beslutning om at lade Arbejdstilsynets midlertidige bevilling til særlige tilsynsindsatser delvis udfase i 2016, sagde ministeren, der altså erkender, at regeringen skrotter den særlige indsats mod blandt andet østeuropæiske virksomheders manglende overholdelse af arbejdsmiljøreglerne.

Størst behov

Han understregede, at Arbejdstilsynet fremover i endnu højere grad vil målrette tilsynet dér, hvor arbejdsmiljøproblemerne er størst:

– Vi er optaget af, at Arbejdstilsynet fremadrettet skal integrere erfaringer og viden fra den særlige tilsynsindsats i det risikobaserede tilsyn. Det betyder, at når Arbejdstilsynet fremover tager på risikobaseret tilsyn i for eksempel nedslidningstruede brancher, så vil de trække på erfaringerne fra den særlige indsats indenfor eksempelvis det psykiske område eller muskelskeletområdet. Jeg synes, at vi har fundet en løsning, hvor vi både fremadrettet får et mere fokuseret tilsyn – og hvor vi skaber klarhed om tilsynets bevillingsrammer de kommende år, oplyste Jørn Neergaard Larsen, der sluttede:

– Jeg forventer, at det vil fremme en mere effektiv kontrol med de virksomheder, som ikke har styr på deres arbejdsmiljøindsats.

Relateret indhold