Kommunerne vil være en del af klimakampen. Kommunernes Landsforening, KL, mener, at det er afgørende for at komme i mål med de CO2-besparelser, der bliver snakket så meget om.
Derfor har KL netop præsenteret et klimaudspil. Byggeri og Anlæg er blandt hovedpunkterne, og KL har flere anbefalinger til, hvordan kommunerne på det område kan påvirke klimabelastningen.
“Kommunerne har som landets samlet set største bygningsejer og den største offentlige bygherre mulighed for at gå foran i at drive en udvikling i retning af byggeri og anlæg med lavere CO2-aftryk. Som bygningsejer har kommunerne brug for de rette værktøjer til at energieffektivisere, renovere og regulere brugen af bygninger. Regeringen har i sit forståelsespapir meldt ud, at dette område bliver en del af den nye klimahandlingsplan. KL er klar til at indgå i et samarbejde med regeringen herom”, skriver KL blandt andet i sit udspil.
Bedre muligheder for bæredygtigt byggeri
I klimaudspillet har KL opstillet følgende anbefalinger inden for byggeri og anlæg:
At merudgifter til CO2-reducerende og langsigtede løsninger fritages fra anlægsrammen, samt at der gives mulighed for, at kommunerne kan lånefinansiere disse udgifter.
At der tages initiativ til et nationalt samarbejde om udvikling af flere og mere agile standarder vedrørende cirkulær økonomi, der også kan sikre fælles sprog, øget sporbarhed samt mulighed for dokumentation bl.a. af et byggeris samlede CO2-regnskab.
At bygningsreglementet ændres, så der kan stilles flere krav vedrørende bygningens samlede livscyklus, fx ift. byggeprocessen, materialevalg, mulighed for genanvendelse mv. via bygningsreglementet. Nye krav kan (også) indføres i reglementet via brug af konkrete certificeringsordninger.
At der gives mulighed for, at kommunerne kan skrive krav ind i lokalplanerne vedrørende CO2-aftryk og reduktioner heraf. Det skal i den forbindelse sikres, at nye hjemler har fokus på meget overordnede lokalplanbestemmelser, fremfor detaljerede krav, der forældes i løbet af få år.
At der indgås flere partnerskaber med kommunerne om bl.a. den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, som skal være en del af den nye klimahandlingsplan.
At der udvikles databaserede værktøjer til aktiv energistyring. Kommunerne kan, hvis det finansieres, være showcase, hvilket kan gøre indsatsen lettere tilgængelig for borgere og virksomheder.
At staten og kommuner gør en indsats for at sikre, at valide og pålidelige data om bygningers energiforbrug og performance, fra f.eks. forsyningsselskaber og energimærkningsordningen, er tilgængelige.