Aktive byggefirmaer kan skattefrit overdrages til fonde

Nye skatteregler, der træder i kraft 1. januar, gør det muligt at overdrage blandt andet byggevirksomheder til erhvervsdrivende fonde uden beskatning
Der er penge at spare, hvis den næste generation i tømrervirksomheden er villig til at drive selskabet videre gennem en fond. Foto: Colourbox.
Der er penge at spare, hvis den næste generation i tømrervirksomheden er villig til at drive selskabet videre gennem en fond. Foto: Colourbox.

Fakta

  • Folketinget har vedtaget en ny lov, som fra 1. januar 2021 vil gøre det muligt at overdrage kapitalandele i selskaber til erhvervsdrivende fonde uden beskatning. Den nye lov skal lette generationsskifter af selskaber og give et øget incitament til fondseje af danske virksomheder.

Med et sæt nye skatteregler, der træder i kraft 1. januar 2021, vil fysiske personer fremover kunne overdrage aktier og anparter til erhvervsdrivende fonde som gaver eller arv uden beskatning af aktieavance, og uden at fonden skal betale en afgift.

Ejendomsvirksomheder og ejendomsselskaber har den udfordring, at de anses for at være passive virksomheder, og det samme gælder for selskaber med byggegrunde, der også anses for at være “pengetanks-selskaber”. For virksomheder, der lever af at bygge, er der dog noget at komme efter med de nye regler, fortæller Peter Nordentoft, cand.jur og partner i rådgivningshuset Roesgaard med base i Horsens til Dagens Byggeri.

– Når man lever af at bygge, så er det jo en aktiv virksomhed, og det gælder både hvis man bygger for andre og hvis man bygger selv. Når man bygger huse og lejligheder for at sælge dem, så er det også aktiv virksomhed, og her vil man godt kunne bruge de nye regler, siger Peter Nordentoft, der dog understreger, at det typisk vil være større virksomheder, der vil have gavn af de nye regler.

– Det er en ekstra mulighed, typisk i forbindelse med generationsskifter. Og et fonds-eje kan være med til at bevare virksomheden, som den er, så virksomheden eksempelvis ikke overgår til udenlandske hænder. Det er jo det, man opnår med fondseje; man får noget stabilitet omkring ejerforholdene ligesom man kender det fra f.eks. Novo og andre større danske virksomheder, som har en fond i ryggen, lyder det fra Peter Nordentoft.

Generationsskifte nu

I forbindelse med generationsskifteovervejelser i virksomheder, der ligger inde med meget fast ejendom, lyder anbefalingen fra Peter Nordentoft, at man bør overveje at tage handling nu.

– For de virksomheder, der ligger inde med meget fast ejendom, bør man overveje, om ikke man kan få tingene gennemført, eller i hvert fald få kigget på det, inden de nye ejendomsvurderinger kommer. For alt andet lige vil de være væsentligt højere end de vurderinger, vi har i dag. Og det vil spille ind på værdiansættelsen, når man kigger på sådanne virksomheder, fortæller Peter Nordentoft. Samtidig er der flere skærpelser på vej i andre regler om generationsskifter.

Ligesom i de gældende regler for generationsskifter mellem personer vil blandt andet udlejningsvirksomheder og ejendomsselskaber ikke kunne overdrages uden beskatning, da fast ejendom som udgangspunkt anses for finansielle aktiver, men det gælder altså ikke for byggevirksomheder, hvor der finder aktiv erhvervsdrift sted. For ejendomsselskaber findes der dog andre muligheder, så man ofte kan nå samme resultat. Det kræver blot en længere planlægning.

Relateret indhold