Ved en nylig aktion på 64 byggepladser byggepladser landet over konstaterede byggefagforeningerne i BAT brud på arbejdsmiljøloven i form af dårlig sikkerhed med risiko for ulykke på op mod 2/3 af pladserne. Listen over fejl og mangler omhandler blandt andet manglende sikring ved arbejde i højden, kritisable stilladser og risiko for faldende genstande. Rod, uorden og mangelfuld rengøring samt tunge løft og dårlige arbejdsstillinger blev også konstateret, lige som der også blev observeret risiko for skæreskader og elkabler, der var ført igennem vand. Det oplyser BAT i en pressemeddelelse.
Skuffende resultat
Fagforeningerne påtalte de værste situationer, og en del af byggepladserne kan se frem til at få nyt besøg på et senere tidspunkt, mens en række byggepladser, hvor der var overhængende fare, blev meldt til Arbejdstilsynet.
Resultatet er skuffende. Vi ser ikke tegn på, at sikkerheden er blevet bedre, og det overrasker os.
Søren Schytte Formand for BAT’s arbejdsmiljøudvalg
– Resultatet er skuffende. Vi ser ikke tegn på, at sikkerheden er blevet bedre, og det overrasker os. Det dårlige arbejdsmiljø truer bygningsarbejdernes helbred, og bygherrer, projekterende og virksomheder er nødt til at opgradere sikkerheden. Som ansatte skal vi selvfølgelig også gøre vores til, at tingene er i orden. Aktionen afslører et stort behov for at få Arbejdstilsynet på banen, siger Søren Schytte, formand for BAT’s arbejdsmiljøudvalg.
Aktionen viste ifølge BAT også virksomheder og byggepladser med god sikkerhed og fin orden, og fagforeningerne anfører, at sikkerheden generelt er bedre, hvor der er valgte arbejdsmiljørepræsentanter. Men på mange byggepladser mangler der arbejdsmiljørepræsentanter – også der, hvor loven stiller krav om det. Derfor viser aktionen ifølge BAT også, at der er et behov for at skærpe kontrollen med byggepladserne.
Flere påbud end andre
– BAT er stærkt foruroliget over udsigten til, at Arbejdstilsynet skæres ind til benet. Vi er rystede over, at Venstre-regeringen vil spare omkring 20 procent af Arbejdstilsynets resurser i 2016. Arbejdstilsynets kontrol har stor effekt – man skal huske på, at hvert påbud fjerner farlige situationer og flytter arbejdsmiljøet i den rigtige retning. Antallet af påbud som følge af dårlig sikkerhed er tårnhøjt i byggeriet og 3-4 gange højere end gennemsnittet af alle brancher, men uden kontrol med sikkerheden får vi aldrig bugt med de mange ulykker og arbejdsbetingede lidelser i vores branche, siger Søren Schytte.