Aalborgs byggesektor boomer

Aalborgs byggesektor trækker fra både Aarhus og København målt på væksten i beskæftigelsen, viser ny måling fra BusinessAalborg.
Byggeriet er en glimrende konjunkturindikator, og når der er stor vækst i beskæftigelsen og omsætningen hos byggevirksomhederne i Aalborg Kommune, skyldes det til dels, at der er meget stor byggeaktivitet i Aalborg og har været det i en årrække, siger Tonny Skovsted Thorup, erhvervschef i Aalborg Kommune. Pressefoto.
Byggeriet er en glimrende konjunkturindikator, og når der er stor vækst i beskæftigelsen og omsætningen hos byggevirksomhederne i Aalborg Kommune, skyldes det til dels, at der er meget stor byggeaktivitet i Aalborg og har været det i en årrække, siger Tonny Skovsted Thorup, erhvervschef i Aalborg Kommune. Pressefoto.

En nylig måling foretaget af BusinessAalborg viser, at Aalborg Kommune netop nu oplever den højeste beskæftigelse i byggebranchen siden 2008. Beskæftigelsen i byggesektoren faldt fra 2008 til 2011, men er steget siden, og i perioden 2011-2016 har der været en vækst i antallet af beskæftigede lønmodtagere på hele 24,7 procent. Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Alene det seneste år er der skabt 10 procent flere jobs inden for byggeri i Aalborg. Det er ifølge kommunen pænt over landsgennemsnittet på 4,9 procent, og sammenligner man Aalborg med Aarhus og København, ligger de to større byer på henholdsvis 5,2 procent og 3,9 procent.

Vækstmotor

Arbejdspladser i byggebranchen udgør 8,9 procent af den private beskæftigelse i Aalborg, og bygge og anlæg er dermed den tredjestørste branche i den private sektor efter handel og industri. Virksomheder inden for bygge og anlæg bidrager med 11,2 procent af værditilvæksten i den private sektor.

– Byggeriet er en glimrende konjunkturindikator, og når der er stor vækst i beskæftigelsen og omsætningen hos byggevirksomhederne i Aalborg Kommune, skyldes det til dels, at der er meget stor byggeaktivitet i Aalborg og har været det i en årrække. Det er erhvervs- og boligbyggeri i forbindelse med omdannelse af de tidligere havne- og industriområder, det er renoveringer af almene boliger, og det er opførelse af ungdomsboliger. Efterspørgslen er, og vil også fortsæt være, præget af store offentlige investeringer, men denne efterspørgsel er nu også suppleret af privat kapital, herunder investeringer fra pensionsfonde. Det er en meget positiv udvikling, især når den lægges ovenpå et fortsat højt offentligt investeringsniveau, siger erhvervschef i Aalborg Kommune, Tonny Skovsted Thorup, og fortsætter:

– Vi ved desuden, at der bliver enormt stor efterspørgsel på byggefaglige personer – både håndværkere, bygningskonstruktører, ingeniører m.m. – efterhånden som det store sygehusbyggeri i Aalborg Øst for alvor kommer i gang.

Ser man på tallene i BusinessAalborgs seneste analyse tyder det ifølge kommunen på, at byggeriet også de kommende år vil være den helt store vækstmotor i Aalborg. Antallet af arbejdspladser inden for byggeri og anlæg forventes at stige med 10 procent frem mod 2020, og 51 procent af byggevirksomhederne forventer at ansætte flere medarbejdere de kommende år, mens kun fem procent forventer at nedskalere.

Begyndende flaskehalse

Den største trussel mod den fortsatte vækst er ifølge Aalborg Kommune flaskehalsproblemer. Konkret mærker virksomhederne allerede nu en mangel på elektrikere og VVS-teknikere. Den demografiske udvikling forventes at forstærke tendensen, idet store årgange af håndværkere går på pension de kommende år, mens der uddannes få faglærte.

Hos entreprenørvirksomheden MT Højgaard mærker man tydeligt væksten i byggesektoren i Aalborg. Det betyder blandt andet, at virksomheden gør en ekstra indsats for at fastholde eksisterende medarbejdere og tiltrække nye.

– Jeg kan sagtens genkende tallene og vurderer også umiddelbart, at vi på nogle områder måske endda ligger lidt over det beskrevne niveau, siger direktør i MT Højgaard Aalborg, Carsten Nielsen, som anslår, at han har 20 procent flere ansatte nu end på samme tid sidste år.

– Væksten betyder, at det for mange byggevirksomheder spidser til med ressourcerne, både på funktionær- og håndværkersiden. Der er en del efterspørgsel på medarbejdere i branchen, og man headhunter meget hos hinanden. Hos MT Højgaard bruger vi derfor dels mange kræfter på fastholdelse, dels ansætter vi en del nyuddannede. De byggevirksomheder, som i løbet af de kommende fem år kan sikre sig bedst på medarbejdersiden, bliver vinderne, siger han.

Relateret indhold