Flere og flere byggeprojekter har været hårdt ramt af lange leveringstider og decideret mangel på en lang række af de gængse byggematerialer. Kombineret med stigende håndværkerpriser og nu en krig, der blokerer for leveringer af visse nøgleprodukter, har flere projekter trukket bremsen.
En af de almene bygherrer, der nu tager konsekvensen, er Himmerland Boligforening.
– Vi befinder os nu i en situation, hvor der er historisk stor mangel på byggematerialer, hvilket giver længere leveringstider og presser priserne markant opad. Og det giver os betydelige udfordringer, såvel hvad angår igangværende renoveringer og nybyggerier, siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.
Vi er i en akut krise
– For vores vedkommende er konsekvensen nu, at projekter til en anskaffelsessum på cirka 140 mio. kr. er sat på pause.
Læs også: Alment nybyggeri for 1,6 mia. kroner stoppet eller sat i stå
Boligforeningen har kunnet konstatere, at de omfattende prisstigninger har ramt bredt: stål, glas, gips, aluminium, cement, isoleringsmaterialer og træ – eksempelvis råstål er steget med op til 80% siden krigsudbruddet i Ukraine.
– Det er ikke usædvanligt, at priserne stiger fra dag til dag. Og visse produkter såsom egetræ kan slet ikke fås i øjeblikket. Dertil kommer, at leverandører og fagentreprenører regulerer priser på ordrer, der allerede er afgivet, ligesom de er meget tilbageholdende med at give priser, der rækker blot nogenlunde fornuftigt ud i fremtiden.
Kombineret med fuld beskæftigelse inden for byggeri og anlæg, er situationen derfor uholdbar, mener boligforeningen.
– Vi har, hvad flere christiansborgpolitikere har betegnet som ‘en akut krise’.
Hæv maksimumbeløbet i 1-2 år
Himmerland Boligforenings direktør glæder sig over, at der generelt er opmærksomhed på problematikken i Folketinget:
– Det er jo også regeringens plan, at der skal bygges flere billige boliger og at der skal gøres en ekstra indsats for at etablere og udbygge blandede byer. Det har vi haft held med at gøre i Aalborg, men ambitionen om den blandede by er en illusion, hvis ikke der også fortsat bliver bygget alment parallelt med det private boligbyggeri. Derfor er opfordringen til Christian Rabjerg Madsen i hans egenskab af ny minister for boligområdet: Skrid til handling – og gør det nu.
Ole Nielsens anbefaling til ministeren er denne: Det vil kunne være med til at afhjælpe i hvert fald en del af problemet, hvis Folketinget beslutter sig for en midlertidig forhøjelse af det såkaldte maksimumbeløb. Dette beløb er et udtryk for den maksimale pris, det må koste at opføre en kvadratmeter alment boligbyggeri.
– Forhøjes maksimumbeløbet – for eksempel i et år eller to – vil det give os mere råderum, så vi kan gennemføre byggeprojekter, også selvom de grundet aktuelle eksterne forhold bliver dyrere end oprindeligt budgetteret, påpeger Ole Nielsen.