75 procent af BoligJobfradraget går til energibesparelser og grønne tiltag

Tal fra skatteministeriet viser, at knap 465.000 personer benyttede sig af BoligJobordningen i 2018. Af det samlede fradrag på 2,9 milliarder kroner gik ikke mindre end 75,1 procent til energibesparelser i hjemmet samt andre grønne håndværksydelser.
- De bygninger vi har stående i dag, vil stadig stå mange år frem, og derfor er det vigtigt, at danskerne har et incitament til fortsat at renovere, så kvaliteten af de danske hjem fortsat er høj om 10, 20 og 30 år, lyder Palle Thomsen forsvar af BoligJobordningen. Foto: Danske Byggecentre.
- De bygninger vi har stående i dag, vil stadig stå mange år frem, og derfor er det vigtigt, at danskerne har et incitament til fortsat at renovere, så kvaliteten af de danske hjem fortsat er høj om 10, 20 og 30 år, lyder Palle Thomsen forsvar af BoligJobordningen. Foto: Danske Byggecentre.

– Jeg er på ingen måde overrasket over BoligJobordningens store succes, idet det understreger det vi længe har vidst, nemlig at BoligJobordningen virker, og at det er en effektiv måde at sætte skub i den grønne omstilling som hele vores samfund skal gennemgå, udtaler administrerende direktør i Danske Byggecentre Palle Thomsen.

På trods af BoligJobordningens succes har regeringens støttepartier Radikale, SF og Enhedslisten fremsat krav til den kommende finanslov om, at håndværkerfradraget skal afskaffes. Pengene skal i stedet bruges på uddannelse og den grønne omstilling, siger Kathrine Olldag, skatteordfører for de Radikale.

Vækker undren

Hos Danske Byggecentre er man uforstående overfor kritikken og ønsket om at kanalisere pengene væk fra BoligJobordningen og den grønne omstilling, fordi at langt størstedelen af BoligJobfradraget går til netop den grønne omstilling.

– Jeg undrer mig over, at politikerne den ene dag efterspørger erhvervspolitiske tiltag der kan hjælpe med at reducere vores CO2-aftryk, og den næste dag foreslår at fjerne en ordning, som ikke kun energieffektivisere de danske hjem, men også højner værdien af den danske boligmasse, siger Palle Thomsen.

Forhøj fradragsordningen

Danske Byggecentres anbefaling er, at man hellere skulle se på at forhøje beløbet for håndværksydelser i håndværkerfradraget. Som det er i dag, kan man få fradrag på op til 6.100 kroner for serviceydelser og 12.200 kroner for håndværksydelser, primært med et grønt sigte.

– Vi synes, det er rigtig fornuftigt, at håndværkerfradraget giver danskerne et økonomisk incitament til at få udført grønne renoveringer på deres hjem, da det er med til at sænke CO2-udledningen i Danmark. Vi ser dog helst et bredere håndværkerfradrag, så der er et større incitament til danskerne for at få udført alle former for renoveringer af deres hjem, siger Palle Thomsen og føjer til:

– Det er utrolig vigtigt, at vi giver de danske boligejere mulighed for at hæve kvaliteten af deres hjem, både når det gælder grønne renoveringer, men i den grad også almene renoveringer, som vil skabe bedre indeklima og sundere boliger.

Relateret indhold